Mărirea şi decăderea lui Gigi Becali

Mărirea şi decăderea lui Gigi Becali

„Evenimentul zilei” face o radiografie a unui personaj plecat de la periferie şi ajuns în centru. Gigi Becali, personajul dus ieri cu mascaţii la poliţie, este emblematic pentru stadiul în care a fost adusă societatea românească de azi.

Un parvenit incult şi snob, pe vremuri la limita legilor care pedepseau parazitismul, s-a căţărat pe umerii vremurilor până în postura de salvator al neamului. Haosul din ţară, prăbuşirea sistemului de valori, disoluţia autorităţii în stat au permis unor indivizi de la periferia societăţii să năvălească în centru.

Ajutat de bani să deschidă uşile televiziunilor, Gigi Becali a căpătat rapid valenţe naţionale: om politic, candidat la preşedinţie, prosper om de afaceri, filantrop excentric, patriot dispus să lupte cu mafia, întâiul apărător al neamului, patron al celei mai iubite echipe de fotbal din ţară.

Tot banii l-au ajutat să amuţească şi instituţiile statului. Anchetele asupra afacerilor dubioase trenează sau au fost închise. Schimburi de terenuri, manevre subterane în fotbal, oameni bătuţi sau ameninţaţi, relaţii cu lumea interlopă - toate sunt trecute sub tăcere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incredibilul experiment sociologic a reuşit: Gigi Becali, semianalfabetul violent şi impostor, s-a metamorfozat în erou şi victimă. Începutul CIOBANUL. Gigi Becali a copilărit în anii ’60, desluşind tainele meseriei de cioban de la tatăl său, Atanase, care avea sute de oi. El a recunoscut că, în tinereţe, se trezea la ora 4.00 dimineaţa, tăia câteva oi şi apoi mergea la piaţă, unde dădea produsele înainte să apară Miliţia. VINDEA IAURT. Primele amintiri despre personajul Gigi Becali, cu excepţia familiei, le au fotbaliştii naţionalei, cărora le vindea iaurt chiar în cantonamentul de la Săftica. „Înainte de ’89, venea şi ne vin dea brânză şi iaurt de calitate. Era ca şi acum, un personaj extravagant şi cu bani. Îi plăcea să fie mereu în prim-plan”, şi-a amintit peste timp Gabi Balint. LÂNGĂ HAGI ŞI VALENTIN. 15 noiembrie 1989, stadionul Steaua. Tricolorii sărbătoreau victoria împotriva Danemarcei, scor 3-1, care echivala cu calificarea la Campionatul Mondial din 1990. În poza de grup, pe lângă jucători şi ştabii vremii, în frunte cu Valentin Ceauşescu, apare şi un tânăr mustăcios. Era Gigi Becali, prietenul lui Hagi, pentru care a participat la licitaţia pentru o limuzină Mercedes. PAZNIC LA ROBINEŢI. Înainte de Revoluţie, Gigi nu s-a împăcat deloc cu viaţa „în câmpul muncii”. Pentru că avea probleme cu legea care pedepsea parazitismul, Gigi s-a angajat la ICCE (fost institut de cercetare în domeniul electronicii). Aici a lucrat ca lăcătuş-mecanic. A fost transferat la departamentul de apă ionizată. Revoluţia l-a prins lucrând în ture la paza unor vane şi robineţi de la subsolul clădirii unde se producea apa distilată.

Ascensiunea ÎMPRUMUT DE LA HAGI. Imediat după Revoluţie, Gigi a profitat din plin de relaţia de prietenie cu Gică Hagi, de la care a împrumutat 150.000 de dolari. El s-a transformat imediat în comerciant. „Când alţii luau două perechi de blugi de la turci, eu aduceam zece TIR-uri pe săptămână. Odată am venit acasă cu o basculantă de bani”, s-a fălit Gigi. Cel mai bun fotbalist român, Gică Hagi, i-a botezat cele trei fete. LATIFUNDIARUL. Gigi a intrat uşor-uşor în afaceri imobilare, care aveau să-i aducă porecla „latifundiarul din Pipera”. „Când lumea a văzut că am bani, a început să vină la mine şi să mă roage să le cumpăr pământurile. Şi am tot cumpărat până nu mai ştiam ce să fac cu atâta pământ, pentru că multe dintre terenuri erau pline de ciulini”, a povestit Becali. Curând, preţul terenurilor din Pipera a explodat, iar Gigi s-a trezit milionar în dolari. STEAUA. Milionarul Gigi, prieten cu Piţurcă şi Viorel Păunescu, s-a apropiat de cel mai galonat club din România, Steaua. Din februarie 2003, Gigi a preluat cu scandal pachetul majoritar de acţiuni al clubului din Ghencea. Performanţele, culminând cu semifinalele Cupei UEFA, au fost umbrite de numeroase derapaje comportamentale. LA ŞPRIŢ CU BĂSESCU. Memorabil ramâne episodul „Golden Blitz”, când fostul oier a petrecut o noapte întreagă (6/7 aprilie 2006) alături de preşedintele Traian Băsescu, după ce Steaua a eliminat Rapidul în Cupa UEFA. TE UIŢI ŞI CÂŞTIGI. Din momentul în care a simţit gustul publicităţii, Gigi s-a transformat în „vedetă”. Pro TV l-a promovat intens, la fel şi OTV. Gigi a aruncat cu lături spre toţi duşmanii săi, a dansat, a cântat, a muls oi. Toate, în direct. CEL MAI BOGAT ROMÂN. Potrivit topului realizat de revista ”Capital” - „300 cei mai bogaţi români” -, publicat în octombrie 2008, George Becali era cel mai avut concetăţean al nostru. Potrivit „Capital”, latifundiarul din Pipera deţinea o avere de 2,5 miliarde de euro.

SOARELE SFÂNT DE PE CER. În ianuarie 2004, el preia Partidul Noua Generaţie (PNG), al lui Viorel Lis. Participă sub sigla PNG la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul aceluiaşi an, folosind un discurs de sorginte legionară şi sloganul „Vreau să fac o Românie ca soarele sfânt de pe cer”. Identificându-se cu „războinicul luminii” sau Mihai Viteazul, Gigi Becali reuşeşte să crească în sondaje, ajungând în aprilie 2006, potrivit IMAS, pe locul doi, după Traian Băsescu, în topul încrederii în politicieni. Decăderea DETRONAREA „REGELUI”. Latifundiarul i-a desfiinţat pe numeroşi fotbalişti de legendă ai Stelei, în frunte cu Bölöni, Iordănescu, Balint. În septembrie 2007, el l-a făcut praf pe Gică Hagi, în dorinţa de a-l îndepărta de la cârma Stelei. Acel scandal i-a deteriorat grav imaginea publică. ANTRENORUL. Gigi a crezut că banii îi permit orice şi, încet-încet, s-a transformat în antrenorul de la lojă al Stelei. Aducerea antrenorilor la stadiul de marionete a dus la războiul cu suporterii. VALIZA. Gigi Becali a târât Steaua în cele mai murdare scandaluri. „Valiza” rămâne însă „capodopera” omului de fotbal Gigi Becali.

LACĂT PE PARTID. Noiembrie 2007: cotat cu 18% în sondaje, Gigi Becali nu reuşeşte să propulseze lista pentru europarlamentare a PNG decât până la 4,86%, lipsindu-i doar 0,14% să treacă pragul electoral. La localele din 2008, PNG a avut un scor modest, însă a reuşit să treabă pragul electoral în Bucureşti şi să obţină un post de viceprimar. La alegerile parlamentare de la sfârşitul anului, PNG nu a reuşit să treacă pragul electoral. Gigi Becali nu a putut să obţină locul de deputat într-un colegiu din Ferentari, obţinând sub 15% din voturi. După acest moment, Becali a anunţat că PNG „a intrat în conservare”.

"Am citit manualul războinicului luminii cu două markere în mână. Cu galben am subliniat pasajele care mi-au plăcut şi unde m-am identificat cu eroul cărţii, iar cu verde pe cele care nu mi-au plăcut şi pe care nu le-am citit." - Gigi Becali, 2005

1996. Verii Ioan şi Gigi Becali, pe vremea când primul transfera fotbalişti pe bandă rulantă, iar al doilea începea să strângă avere din imobiliare Foto: Mediafax

ANTECEDENTE

Isprăvile „penale” ale lui Gigi Becali

Raluca Dan

În ultimii ani, Gigi Becali s-a obişnuit şi cu mandatele de aducere, şi cu interogatoriile procurorilor - care l-au pus sub acuzare în mai multe dosare penale -, dar şi cu boxa acuzaţilor.

Primul dosar în care Gigi Becali a fost pus sub învinuire este cel cunoscut drept „Schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării (MAp)”. Concret, în 2005, patronul Stelei a fost acuzat că a prejudiciat MAp cu peste 3,3 milioane de euro, cedând instituţiei 21,4 hectare de teren agricol în Ştefăneşti - Ilfov, în schimbul a 20,9 hectare de teren în zona Pipera - Băneasa. Ulterior, dosarul a fost preluat de anchetatorii DNA, care au învinuit în acest caz mai mulţi ofiţeri, dar şi pe fostul ministru al apărării, Victor Babiuc.

Becali a ignorat multă vreme citaţiile anchetatorilor care au hotărât, în final, să-l aducă la interogatoriu cu mandat. În momentul în care a primit mandatul, din biroul său de la Hotelul Marriott, patronul Stelei se revolta la adresa procurorului de caz: „Dacă-i prost... Habar nu are de legi. Ce să vorbesc cu ăla? Ăla are în sânge comunism”.

În 2006, procurorii au deschis o nouă anchetă referitoare la modul în care Becali a preluat, în 1997, echipa de fotbal Steaua, de la MAp. El a mai fost cercetat şi de Parchetul General, alături de Teia Sponte, pentru modul în care a preluat ferma „Roşia” de la fostul IAS Mogoşoaia, pe care l-ar fi prejudiciat cu 1.300.000 de lei. La finele lui 2007, Becali a fost obligat de instanţă să-i plătească daune de 35.000 de lei Oanei Pellea, fiica actorului Amza Pellea, căruia i-a folosit fără drept imaginea din filmul „Mihai Viteazul”, în scopuri electorale.

Patronul Stelei este celebru şi pentru declaraţiile făcute în timpul procesului cu fostul şef al Fiscului, Sebastian Bodu, care a cerut sechestrarea averii sale. „Ştiţi de ce mă atacă Bodu pe mine? Pentru că s-a supărat rău de tot când m-am luat de homosexuali”, spunea Becali care, pe holurile instanţei, era convins că nu va pierde procesul, întrucât „la tribunal sunt femei şi nu au cum să fie homosexuale, nu?”.

CITIŢI ŞI: