Mărirea și decăderea celui mai mare spital privat din Vestul țării. Mitropolitul Banatului vrea să transforme „fabrica de bebeluși” din Timișoara în maternitate de stat
- Georgeta Petrovici
- 27 august 2016, 00:00
Afacerea „primul bebeluș”, în spatele căreia se ascundea o adevărată rețea de trafic cu ovule, a fost stopată de DIICOT, în urmă cu doi ani, însă nimeni nu a fost trimis în judecată. Patronul grec este „în concediu”, în țara sa. ÎPS Ioan Selejan a cerut Ministerului Sănătății să cumpere clădirea pentru Clinica de Obstetrică - Ginecologie a Spitalului Județean.
Inaugurat cu mare pompă în urmă cu șase ani, promițând să aducă copii în viețile românilor cu probleme de fertilitate, Athena Hospital a ajuns, după trei ani, un loc unde se tranzacționau, la negru, ovule furate de la paciente. Mii de euro plateau familii bogate din România sau din Occident, care își doreau un urmaș. La doi ani de la demascarea afacerii, nimeni nu a fost trimis în judecată, iar cel mai mare spital privat din vestul României a intrat în faliment. De curând, însă, mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a făcut diligențe la Ministerul Sănătății, pentru ca imobilul să fie preluat de autoritățile statului în beneficiul Clinicii de Obstetrică - Ginecologie „Bega” a Spitalului Județean Timișoara.
La spitalul privat, anchetatorii au descoperit un adevărat „centru european” de trafic cu ovule și de racolare a mamelor sărace românce, plătite să poarte copiii unor cupluri din străinătate.
Istoria unei investiții de 12 milioane de euro
În 2010 a fost inaugurat la Timișoara cel mai mare spital privat din vestul României, axat în principal pe reproducere umană asistată şi ginecologie, cu dotări de excepţie în domeniul chirurgical şi al imagisticii. Investiția a fost de 12 milioane de euro. Acolo funcționa cel mai bine dotat Centru de Fertilizare in Vitro şi Infertilitate (FIV) din ţară. Principalul acționar, prof. dr. Konstantinos Giatras, un grec care făcuse facultatea la Timișoara, pusese la punct o altfel de afacere, așa cum au constatat polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT.
Patronul, fost coleg cu șeful Casei de Asigurări
Scandalul a izbucnit în toamna anului 2013. Medicii și asistentele au fost de acord, la inițiativa conducerii, să facă internări fictive, pentru a-și primi salariile. În baza internărilor inventate, Casa Județeană de Sănătate Timiș a decontat către Athena Hospital sume importante de bani. În urma perchezițiilor efectuate de polițiști și de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara s-a descoperit că fuseseră inventați 500 de pacienți. În general, unitățile sanitare private ajung greu să aibă contracte cu Casa de Sănătate. Athena Hospital a decontat servicii aproape de la început. Ca o stranie coincidență, acționarul majoritar, Konstantinos Giatras, a fost coleg de facultate cu șeful CJAS Timiș din perioada respectivă, Victor Dumitrașcu.
Konstantinos Giatras a fost reținut de procurori și eliberat de judecători FOTO: ADI PÎCLIȘAN
Sprijin bisericesc pentru Spitalul Județean
În jurul spitalului pe care s-a pus lacătul acum doi ani au început să se țeasă povești, culmea, exact în momentul în care se finalizează preluarea clădirii de la banca creditoare, căreia i-a revenit după ce s-a declarat falimentul Athena Hospital.
Executat de bancă
Clădirea este acum proprietatea SC Constructim SA, firmă care a cumpărat imobilul de la bancă. Mai nou, însă, de circa o lună de zile, Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a făcut diligențe la Ministerul Sănătății pentru ca imobilul să fie preluat de autoritățile statului în beneficiul Clinicii de Obstetrică - Ginecologie „Bega” a Spitalului Județean Timișoara. „Se discută despre posibilitatea achizționării clădirii. Am făcut demersuri la DSP pentru a ne oferi consultanță în ideea de a muta aici clinica de pe strada Victor Babeș. În acest moment așteptăm să vină o comisie de la Minister să viziteze clădirea”, susține managerul Spitalului Județean Timișoara. Marius Craina.
Noul proprietar vrea să facă un spital privat
De cealaltă parte, proprietarul clădirii spitalului Athena susține că nu a fost notificat încă de intențiile autorităților sanitare timișene. Lucian Perescu, reprezentantul SC Constructim SA, a declarat, pentru EVZ, că a cumpărat clădirea „în ideea de a face aici un spital de top”. În același timp, Perescu admite că s-au purtat discuții cu mai multe spitale private, unele cu capital străin, care ar putea veni aici, și că, până acum, nimeni de la Spitalul Județean, de la Consiliul Județean, DSP sau Ministerul Sănătății nu l-a notificat cu privire la intențiile locale. „E o situație complexă”, a concluzionat Perescu.
Femei sărace din România, mame surogat pentru copiii străinilor
În primăvara anului 2014 a explodat o adevărată „bombă”. Doctorul Konstantinos Giatras făcea avere vânzând pe piața neagră ovule și asigurând mame purtătoare pentru cuplurile din UE. Lucra cu un lot de 100 de femei, toate sub 30 de ani, în majoritate de etnie rromă, foarte sărace, care-și vindeau ovulele pentru 300 de euro. În plus, se furau ovule de la femeile care veneau pentru FIV. Nefiind urmărit firul genetic al persoanei care se năștea din aceste ovule, există, ipotetic, riscul de a procrea frați care nu cunosc acest lucru. Pentru o procedură de inseminare in vitro cu ovulele spitalului o familie plătea până la 4.000 de euro. Mame sărace românce au fost racolate pentru a purta copiii unor cupluri din străinătate, în special din Grecia și Germania, contra cost. Afacerea mamelor purtătoare însemna un câștig, pentru Giatras, între 3.000 și 10.000 de euro pentru fiecare caz în parte. Mamele surogat primeau, lunar, un „salariu” de 1.500 de lei, pentru întreținere, iar când le venea sorocul mergeau să nască în țările respective, unde copiii erau, din start, înregistrați în numele familiilor care plătiseră pentru ei.
Patronul e în Grecia, DIICOT așteaptă comisie rogatorie
„În acest dosar am avut sprijinul informativ și tehnic asigurat de SRI”, a declarat fostul șef al DIICOT Timișoara, Mircea Andreș. În ciuda acestui fapt, la doi ani după stoparea afacerii, nimeni nu a fost trimis în judecată.
Potrivit oficialilor DIICOT, „ancheta continuă urmând să fie finalizată”. Nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Sursele EVZ arată că procedura e îngreunată de necesitatea formării unor comisii rogatorii între România și Grecia, pentru anchetarea lui Giatras și a șefei de laborator a spitalului, Charikleia Pappa. După câteva zile de arest preventiv, în vara anului 2014, femeia a fost pusă sub control judiciar, iar medicul eliberat pe cauțiune. Cei doi sunt acuzați de trafic ilegal de celule umane și constituire de grup infracţional organizat. Ulterior, Konstantinos Giatras a fost pus sub control judiciar, iar pe 1 ianuarie 2015, această măsură a fost revocată și a părăsit țara, fiind, acum, în Grecia. Contactat de EVZ, specialistul în FIV a spus că e în vacanță și nu prea poate vorbi. La întrebarea legată de falimentul afacerii cu spitalul și vânzarea clădirii, grecul a comentat: „Nu aș dori să vă răspund”.