MARIONETA de la Phenian: Este Kim Jong-un adevăratul conducător al Coreii de Nord?

MARIONETA de la Phenian: Este Kim Jong-un adevăratul conducător al Coreii de Nord?

Dezvăluirile senzaționale ale unui fost înalt funcționar de la Phenian desființează ideea unui Kim atotputernic.

Ciudat, sângeros, nemilos. Nimic nu a rămas nespus despre Kim Jong-un, personaj care, în lipsa unei carisme proprii, își datorează integral strălucirea reflectoarelor mediatice în permanență ațintite asupra sa.

Majoritatea celor puțini care au reușit să fugă din statul-închisoare confirmă neliniștile lumii întregi, vorbind despre o populație controlată până la cel mai mic gest de legile unui tiran pe cât de sângeros pe atât de comic.

Iată însă că există o mărturie care, deși nu contrazice imaginea statului totalitar, ridică semne de întrebare în ceea ce privește puterile liderului de la Phenian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jang Jin-sung, fost membru în conducerea Partidului Muncitorilor, a fugit în țară din 2004, când viața îi era în pericol de pierderea unor documente confidențiale.

Ulterior, a creat News Focus International, o platformă de știri despre Coreea de Nord. A scris și o carte despre fuga sa, intitulată „Dear Leader” (Conducător iubit) și a susținut conferințe la Universitatea din Leyden, în Olanda, care însă nu au auvut un mare ecou în presa internațională.

Potrivit acestuia, Kim Jong-un nu este monarhul omnipotent care apare în majoritatea descrierilor, iar regimul de la Phenian este departe de a fi atât de stabil cum pare.

Doar o marionetă

Jang Jin-sung este un fost poet de curte. Devenit favorit al tatălui actualului conducător, Kim Jong-il, a făcut parte din cercurile de la vârful ierarhiei. După mărturiile sale, corpolentul moștenitor nu mai este adevăratul stăpân al țării, ci OGD, Departamentul de Organizare și Direcție, un organism funcționăresc condus anterior de Kim Jong-il.

Conceput inițial ca un „aparat birocratic perfect”, OGD s-ar fi detașat treptat de egida fiului, după moartea „comandantului suprem” în 2011, până la punctul în care a încetat cu totul să-i respecte ordinele.

Presa și rețelele sociale au vorbit deja de zvonul unei lovituri de stat când a avut loc dispariția din viața publică timp de o lună, în 2014, a lui Kim Jong-un. Zvon dezmințit prompt de China și apoi de revenirea publică a lui Kim.

Jang Jing-sung susține că răsturnarea a avut loc cu adevărat, dar ceva mai înainte, în decembrie 2013, odată cu executarea unchiului lui Kim, Jang Sung-Taek. Deși puternic rival al OGD, legăturile sale cu Kim Jong-un trebuiau teoretic să-l protejeze. Nu a fost așa. Dimpotrivă. „Odată Jang lichidat, Kim este acum încercuit de OGD.”

Pe News Focus International, fostul poet este necruțător: actualul conducător este doar o marionetă, „avatarul cultului familiei Kim, figura care dă legitimitate unei țări controlate de OGD”. Arsenalul de propagandă desfășurat pentru a glorifica și tămâia un șef fantoșă nu folosește decât să permită adevăraților conducători să acționeze din umbră, nestingheriți.

Fisurile din interior se adâncesc

Dacă această descriere creează imaginea unui sistem solid, bine ancorat, bine gândit și pus la punct, Jang Jin-sung susține exact contrariul: regimul se află la apus. Disensiunile interne combinate cu nemulțumirile populației ar trebui, crede el, să aducă în curând sfârșitul bationului comunist.

În clasa elitelor, însăși, se opun două facțiuni: cea veche, conservatoare, și cea nouă, dornică de deschiderea anumitor sectoare ale economiei spre liberalism.

„Afacerile sunt prin natura lor competitive. Vor fi dezacorduri politice, gâlcevi comerciale, dispute. Iată de ce acest sistem unificat nu va dura.”

Într-un context care amintește de cel din URSS în ultimele sale zile, anumite piețe private proliferează inexorabil, din cauza incapacității crescânde a statului de a pune botniță voinței de deschidere spre lume.

„Se găsesc deja bunuri și servicii de vânzare pe piețele ilegale, dar majoritatea tolerate.”

De altfel, populația, tineretul în special, are un acces din ce în ce mai mare la lumea exterioară. Odată cu informațiile astfel obținute crește și opoziția sa la un regim depășit și tiranic.

„Condițiile care vor duce la sfârșitul regimului pe care l-am servit cândva există deja.”

Lipsește doar elementul declanșator.