„Putem cădea rapid de acord pentru negocierea unui Frexit”, spune Le Pen, spre deosebire de întârzierea din Marea Britanie.
După referendumul din Marea Britanie, din 23 iunie anul trecut, Theresa May s-a angajat să declanșeze divorțul în luna martie 2017, urmând ca negocierile cu UE să dureze doi ani.
Marine Le Pen intenționează să lanseze negocieri de numai șase luni cu Bruxelles-ul, pentru a redobândi „patru suveranități: monetară, legislativă, bugetară și teriorială”.
Într-un interviu pentru Le Monde, șefa Frontului Național a declarat:
„Este multă derută în UE. Multe țări vor profita de asta pentru a obține retragerea reglementărilor și a tratatelor care dăunează securității și economiei lor. Nu voi fi singură în aceste negocieri. Sunt convinsă că voi porni o adevărată mișcare. Vor fi alegeri în toată Europa – Olanda, Germania, Italia, poate – UE se află într-o poziție foarte proastă.”
Și Marine Le Pen a continuat să-și expună planul:
„Din momentul în care poporul francez spune că nu mai vrea să rămână în UE (la referendumul pe care îl va organiza – n.r.), voi aplica toate măsurile care erau interzise de Uniunea Europeană, așa cum premierul Theresa May procedează acum în Marea Britanie: pune în practică toate măsurile de limitare a imigrației.”
Marine Le Pen nu crede că dacă Franța va renunța la moneda Euro, aceasta poate supraviețui.
„Singura structură care ar putea rămâne este regiunea vechii mărci: Austria, Olanda, Germania. Așa cum tot spun de cinci ani, nu ne vom opune unei monde comune cu celelale țări europene, așa cum era vechiul ECU. Dar singura deviză în circulația în Franța va fi noua noastră monedă franceză. Iar datoria va fi transformată în momeda națională.”
Într-o notiță făcută pe blog ulterior, Marine Le Pen a calificat drept un „magnific eveniment democratic” unda verde dată de parlamentarii britanici activării Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, ce declanșează negocierile de ieșire din UE.
„Acest eveniment nu ar fi trebuit să fie un eveniment: ce poate fi mai normal, mai puțin surprinzător ca un parlament să respecte voința poporului exprimată printr-un referendum câteva luni mai înainte?”
Și Le Pen s-a arătat dezolată că acest lucru „apare în ochii noștri, ai francezilor, ca o extraordinară surpriză”, după adoptarea în 2008 a Tratatului de la Lisabona, pe care o consideră o „trădare” a referendumului prin care Franța a respins Constituția Europeană, și care nu a fost respectat niciodată.