Franţa trebuie să aibă relaţii strategice cu Rusia, nu să se afle cu această ţară într-o situaţie apropiată de războiul rece, a declarat astăzi, pentru cotidianul nipon Asahi Shimbun, liderul partidului Frontul Naţional francez, deputat al Parlamentului European, informează agenţia de presă Tass.
“Îmi plec capul în faţa Rusiei, care după prăbuşirea Uniunii Sovietice a trecut printr-o perioadă grea şi a reuşit să-şi restabilească economia. Rusia, care a construit un model de stat ce diferă de cel al SUA, este o ţară mare, cu care merită stabilite relaţii strategice. În pofida acestui lucru, UE poate avea cu Rusia doar relaţii asemeni războiului rece, pentru că urmează indicaţiile SUA”, a afirmat Marine Le Pen.
Liderul Frontului Naţional a formulat critici dure la adresa UE. “Nu avem niciun fel de avantaj de la UE. Doar datorii, şomaj, distrugerea identităţii. Ne-am pierdut suveranitatea în domeniul finanţelor, al bugetului şi legislaţiei, nu ne putem decide singuri soarta. Toate acestea sunt decise de o mână de birocraţi din UE în pofida voinţei cetăţenilor, ceea ce aduce sărăcie şi disperare”, a subliniat europarlamentara franceză.
În prezent, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen face parte dintre cele trei forţe politice din Franţa. În 2012, partidul său a înregistrat un succes remarcabil în timpul alegerilor municipale, obţinând 12 primării în diferite oraşe ale ţării. În mai anul trecut, Frontul Naţional a făcut un mare pas înainte, situându-se pe primul loc în alegerile naţionale pentru Parlamentul European.
Ieri, la Bruxelles, la o reuniune a miniștrilor europeni ai Agriculturii, Marek Sawicki, ministrul polonez de resort, a acuzat Franța că, prin poziția sa, dăunează solidarității europene înaintea reluării discuțiilor la nivel comunitar pe tema unor noi sancțiuni impuse Rusiei.
„Franța are două nave de vânzare (Mistral, n.r.) așa că încearcă prin orice mijloace să îmbunătățească relațiile franco-ruse. Franța a arătat de multe ori că relațiile cu Rusia sunt mai importante decât relațiile în interiorul UE și asta mă deranjează”, a declarat ministrul polonez, citat de EUObserver. El a arătat cu degetul și spre Germania în acest context.
Declarațiile lui Sawicki vin la o săptămână după ce Parisul a anunțat că a ajuns deja la un acord bilateral „în principiu” cu Moscova pentru reluarea exporturilor de carne de porc către Rusia. Moscova, care a interzis importurile de alimente din UE în replică la sancțiunile impuse de Bruxelles în contextul crizei ucrainene, vrea să permită doar anumitor țări europene să reia exporturile de alimente iar Comisia Europeană a fost de acord.
Dar Sawicki a declarat că nici comisarul european pentru Sănătate, nici cel pentru Agricultură nu și-au dat acordul pentru astfel de acorduri bilaterale cu Rusia iar majoritatea țărilor europene au convenit să facă front comun în această privință. Ministrul francez al Agriculturii, care a părăsit sala de ședințe înaintea discuțiilor despre Rusia, s-a declarat susprins de atacul omologului polonez mai ales că, discuțiile pe tema reluării exporturilor de carne către Moscova erau doar în stadiul tehnic.