REZULTATELE FINALE ALE ALEGERILOR DIN FRANȚA: Hollande 51,62%, Sarkozy 48,38%
- Simona Mătieș
- 7 mai 2012, 12:56
Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, acuzată că l-ar fi ajutat pe Francois Hollande, prin apelul ei de a se vota în alb, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, i-a imputat, ieri, preşedintelui în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, ”responsabilitatea eşecului” taberei sale.
UPDATE: REZULTATE FINALE: François Hollande a obţinut 51,62% din voturile exprimare, faţă de 48,38% pentru Nicolas Sarkozy, după numărarea finală, anunţată de Ministerul de Interne. Peste 18 milioane de voturi au fost acordate candidatului socialist, 16,9 milioane predecesorului său, în timp ce 2,1 milioane de persoane au votat în alb sau nul. Rata de absenteism a fost de 19,66% (faţă de 20,7% în primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an şi 16,03% în al doilea tur din 2007), adică 9 milioane de persoane.
Rezultatele voturilor exprimate de francezii din străinătate, circa 1 milion de alegători, au sosit în noaptea de duminică spre luni. Ele au fost marcate de prezenţa scăzută la vot, 57,8%. Rezultatele urmează să fie validate de Consiliul constituţional până joi. Sarkozy a contribuit la victoria lui Hollande ”Nicolas Sarkozy este cel care a participat la victoria lui Francois Hollande”, a declarat Le Pen la TF1, denunţându-i pe ”toţi liderii UMP, care între cele două tururi ar fi trebuit să explice că a-l vota pe socialist... este dramatic”. Cu 17,90% în primul tur şi înfrângerea lui Nicolas Sarkozy, pe care ea miza, Marine Le Pen iese întărită din alegerile prezidenţiale, dar trebuie acum să se supună testului legislativelor din iunie. Succesul său va depinde în parte de gradul de turbulenţe ale dreptei, provocate de înfrângerea lui Nicolas Sarkozy.
În primul tur al prezidenţialelor, candidata Frontului Naţional s-a plasat în frunte sau în poziţia a doua în 116 circumscripţii şi a depăşit pragul de 25% în 59 dintre ele. Aplauze pentru Hollande Pe de altă parte, Francois Hollande este felicitat de toată lumea. Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, şi cel al grupului europarlamentar liberal, Guy Verhofstadt, au salutat victoria lui François Hollande în alegerile prezidenţiale din Franţa, criticând bilanţul european al lui Nicolas Sarkozy, care îşi încheie mandatul.
''Prin alegerea clară a lui François Hollande, francezii au respins stilul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy. Ei au sancţionat derapajele privind imigraţia şi Schengen, care nu au făcut decât să alimenteze naţionalismul şi populismul. Victoria lui François Hollande deschide calea schimbării în Europa şi Hollande poate conta pe sprijinul tuturor socialiştilor şi democraţilor europeni, în dorinţa sa de a scoate Europa din politica de austeritate pură şi dură impusă de cuplul Merkozy”, a menţionat Hannes Swoboda, într-un comunicat de presă. La rândul său, liderul grupului europarlamentar ALDE, Guy Verhofstadt, a salutat rezultatul scrutinului prezidenţial din Franţa, în măsura în care Hollande ''s-a angajat ferm pentru relansarea proiectului european''. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a reacţionat rapid la rezultatele alegerilor prezidenţiale din Franţa, postând un mesaj pe reţeaua Twitter. ''Felicitări François Hollande. Este momentul pentru o schimbare în direcţia Europei'', a scris Schulz. Și vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, care în 2010 a reacţionat dur la expulzarea romilor din Franţa, a reacţionat pe reţeaua Twitter, prin mesajul: ''O Franţă a dreptăţii, în sfârşit!'' Berlinul i-a întins mâna duminică seara noului preşedinte francez, socialistul Francois Hollande: cancelarul Angela Merkel l-a invitat în Germania şi ministrul de externe Guido Westerwelle a promis că va lucra împreună cu el la un pact de creştere economică.