Marina SUA lansează a DOUA Flotă a Războiului Rece: MOTIVATĂ de activitatea navală CRESCUTĂ a ruşilor în Atlantic
- Antonia Hendrik
- 29 august 2018, 11:12
Statele Unite sunt gata să lanseze A Doua Flotă a US Navy pentru a echilibra forţele în Atlantic. Preocupările sunt din pricina ferventei activităţi marine şi submarine a Moscovei, care au împins Washingtonul să repete mişcarea deja folosită în timpul Războiului Rece.
Potrivit celor relatate de CNN, legendara flotă protagonistă a Răboiului Rece se va instala curând în Atlantic pentru a îmbunătăţi capacitatea de manevră şi de luptă a US NAVY ca şi pentru a menţine superioritatea maritimă americană care, potrivit celor declarate de către amiralul Richardson, ''va aduce siguranţă, influenţă şi prosperitate pentru State''. Ceea ce preocupă Washingtonul este activitatea navală crescută a ruşilor înregistrată în Atlantic, în mările din Nord (Gap Giuk) şi în Mediterană. Unii funcţionari ai NATO şi ai SUA au afirmat prinre altele că activitatea navală rusă este la nivel maxim de la începutul noului Război Rece.
Prezenţa submarinelor ruseşti, care reprezintă o ameninţare palpabilă şi care poate duce la o escaladare a conflictului între NATO şi Rusia, au preocupat Alianţa până acolo încât au reconstituit baze avansate pentru supravegherea şi lupta antisubmarin. Prezenţa acestei ameninţări a fost în centrul recentului summit al Alianţei atlantice, iar mişcarea Statelor Unite nu poate să nu fie ecoul acestui alarmism care vede Moscova dincolo de ''cortină''.
Viceamiralul Lewis, care vinerea trecută a luat sub comandă flota din sud de Norfolk, în Virginia, a afirmat că ''A Doua Flotă americană are o istorie legendară şi noi vom onora această ereditate''. A Doua Flotă a fost creată în timpul Războiului Rece şi a avut ca sarcină să susţină NATO în timpul stagiilor de staţionare în eventualele confruntări cu Uniunea Sovietică, dar şi intervenţia în anumite părţi cu conflicte de pe glob.
''Găurile negre'', submarinele din clasa Varshavyanka, invizibile la sonare, care s-au infiltrat în apele NATO, trimiterea de nave-spion pe coasta orientală a SUA şi anunţul preşedintelui Putin ca Rusia e pe cale să dezvolte drone submarine capabile să transporte şi să lanseze arme nucleare, n-a făcut decât să crească tensiunea între cele două rivale dintotdeauna", conform celor scrise de occhidellaguerra.
''Noi nu căutăm conflicte, dar cel mai bun mod de a evita un război este să avem Marina mai puternică şi mai competitivă, întărind în acelaşi timp puterea noastră navală combinată cu aliaţii noştri şi mărind parteneriatele maritime'', a afirmat şeful operaţiunilor navale a US Navy. Despre operaţiunile care vor fi conduse de A Doua Flotă, funcţionarii au comunicat că aceasta va colabora cu unităţile navale deja preexistente în Naval Force Europe, cu flota a Patra şi a Şasea, concentrându-se asupra operaţiunilor conjugate şi integrate la vârful unui eventual război naval.