Timişul are o mulţime de proiecte pentru 2008, însă punerea în practică a celor mai multe este momentan sub semnul întrebării.
Anul care tocmai a început este unul al marilor proiecte şi al promisiunilor. Pe lângă faptul că este un an electoral, în care viitorii candidaţi, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele generale, se pregătesc să promită câte în lună şi în soare, previziunile arată un an destul de liniştit. Şoselele nu vor mai fi sparte, doar reparate, iar proiectele mari care ar trebui să înceapă sunt momentan sub semnul întrebării, asta pentru că se lovesc încă de diferite probleme. Unele dintre cele mai valoroase lucrări care ar trebui demarate în 2008 au fost deja amânate de câteva ori, iar astfel, timi- şorenii nu mai au certitudinea că vor demara acum.
Spitalele speranţe
Anul 2008 înseamnă pentru Timişoara demararea a două lucrări mari în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Ministerul Sănătăţii a promis deja finanţarea unui spital regional, în timp ce municipalitatea se pregăteşte să reia proiectul Spitalului Municipal din Calea Torontalului. Guvernul a aprobat realizarea a opt spitale de urgenţă în cele mai mari centre universitare din ţară. Chiar dacă iniţial se preconiza începerea lucrărilor în octombrie anul trecut, în acest moment nu au fost aleşi nici proiectanţii şi nici constructorii. La Timişoara, Spitalul Regional va ocupa o suprafaţă de zece hectare, în partea de nord a oraşului, iar valoarea proiectului, 150 de milioane de euro, va fi suportată integral de Ministerul Sănătăţii. „Nu este venit încă bugetul, este o problemă pe plan naţional. Oricum, prioritatea noastră pe acest an este realizarea acestui spital.”, a declarat dr. Horia Vermeşan, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Timiş. În paralel, municipalitatea vrea să reia proiectul Spitalului Municipal, tot din Calea Torontalului. „Nu avem nicio speranţă să primim bani de la minister, în 2003 ni l-a pus în braţe. Acum încercăm să redemarăm Spitalul Municipal, să facem un caiet de sarcini”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Veşnic pe hârtie
La pasajul din Calea Şagului nu s-au facut lucrări de consolidare, ci doar proiecte. Dacă în 1999 podul costa echivalentul a 1,2 milioane de euro, astăzi el are un preţ 2,5 milioane de euro. La finele anului trecut, pasajul ar fi trebuit să intre în reparaţii capitale, însă şoferii au fost surprinşi să vadă, din nou, numai cârpeli. Primăria avea bugetul alocat şi proiectul pregătit, dar din cauza unei contestaţii depuse în urma licitaţiei lucrările nu au început nici de această dată. „Sperăm să îl demarăm în acest an, împreună cu Podul Eroilor”, a declarat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Pasajul a fost construit în urmă cu 30 de ani şi până în acest an nu s-au mai făcut lucrări de investiţii, doar de întreţinere a carosabilului. El necesită lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă pentru că nu a fost proiectat pentru numărul maşinilor de azi. Peste pasaj se desfăşoară o mare parte din traficul de tranzit, având în vedere că se află pe traseul care face legătură cu sud-vestul ţării, dar şi cu Serbia.
Lucrările la Bastion au fost deja amânate de câteva ori, din diverse motive. Acum, pe rol există un proces cu unul dintre chiriaşi care nu mai are contract din 2006. În mod normal, în acest an ar trebui demarcate lucrările şi pentru acest obiectiv. „La mijlocul lui ianuarie va fi o nouă înfăţişare la proces, sperăm că ultima. În condiţiile acestea, conform discuţiilor cu Ministerul Lucrărilor Publice, ar uma să înceapă organizarea de şantier la începutul lunii februarie”, a declarat Jana Lavrits, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Timiş. Aici se vor amenaja biblioteci, cafenele, terase, un spaţiu de promenadă la înălţime, deasupra zidurilor, o scenă pentru spectacole în aer liber, săli de concerte, dar şi locuri speciale pentru meştesugari şi plasticieni. Şanţurile de apărare vor fi transformate în curţi, iar în interior, vara se vor putea organiza conferinţe şi se vor monta piese de teatru.
ISTORIC
Spitalele Municipal şi Regional
La Spitalul Municipal lucrările au fost demarcate în urmă cu aproape zece ani, finanţate iniţial de Ministerul Sănătăţii. Lucrările au fost oprite, iar în momentul de faţă sunt numai nişte pereţi ridicaţi. La Spitalul Regional există deja terenul şi utilităţile. STADIU: construcţie pentru Spitalul Municipal, iar proiect pentru Spitalul Regional VALOARE: 150 de milioane de euro pentru Spitalul Regional. DURATĂ: 18-20 de luni pentru Spitalul Regional. Nedefinit pentru cel Municipal.
PASAJ
Calea Şagului, cel mai vechi proiect
Pasajul din Calea Şagului este probabil cel mai longeviv proiect al municipalităţii. Peste el au trecut nu mai puţin de trei valuri de consilieri locali, pentru că aşteaptă să fie realizat de mai bine de zece ani. STADIU: Proiectul ar fi trebuit demarat în toamna anului trecut, existau bani alocaţi în buget, însă licitaţia a fost contestată. VALOARE: 2,5 milioane de euro. DURATĂ: 20 de luni.
PROIECT
Bastionul Theresia
În anii ’70 s-au făcut lucrări de renovare şi consolidare, însă fără să se folosească materialele potrivite. Proiectul de reabilitare este din 2003 şi a fost făcut pentru a accesa fonduri europene. STADIU: Iniţial, lucrările ar fi trebuit să înceapă anul trecut în mai, apoi au fost amânate pentru toamna anului trecut, din cauza unor procese în instanţă cu un fost chiriaş. VALOARE: 9,7 milioane de euro din care - 5 milioane de euro din fonduri europene, 2.3 milioane de la CJT, 1.6 de la bugetul de stat şi 760.000 de euro de la Consiliului Local Timişoara. DURATĂ: 24 de luni.