Marile lucrari din Timis, la final

Anul acesta, care este unul electoral, in judetul Timis mai multe proiecte mari au ajuns la finalul termenului de executie.

Timisul are o multime de proiecte pornite de ani buni, iar 2008 inseamna pentru multe dintre acestea un nou termen limita de finalizare. Soseaua de centura si drumul Timisoara-Lugoj sau Bulevardul Rebreanu au devenit o iluzie pentru toti soferii, iar deponeul ecologic, o adevarata himera. Totusi, autoritatile sunt optimiste, 2008 ar trebui sa insemne un pas inainte pentru cele mai multe lucrari, dincolo de faptul ca este un an electoral, atat la nivel local cat si la nivel national.

Iluzia drumurilor

Timisorenii asteapta de aproape sase ani centura de nord a orasului, dar si finalizarea drumului dintre Timisoara si Lugoj. Dupa ce fostul constructor a fost dat afara, lasand lucrarile intr-o stare mai proasta decat inainte de a incepe, acum speranta este ca ambele vor fi finalizate in acest an. De aceasta data, societatile sunt diferite, una din Spania pentru soseaua pana la Lugoj, si una din Romania pentru soseaua de centura, iar Ministerul Transporturilor le-a promis bonusuri, daca termina inainte de termen.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu au inceput inca santierul, trebuie sa vina dupa 10 ianuarie sa se apuce de treaba. Inainte de sarbatori au fost, au identificat balastierele, locurile unde pot face amenajari de santier. Cred ca pot termina pana in decembrie, daca iarna nu se prelungeste, iar vara nu va fi ploioasa. Ei au si un bonus daca termina lucrarile mai repede”, a declarat Ioan Malita, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.

O alta sosea importanta pentru timisoreni este Bulevardul Liviu Rebreanu, finalizata numai in proportie de 70 la suta, insa pe care municipalitatea promite sa o termine in prima parte a acestui an.

Deponeul de  la Parta va fi inchis

Deponeul de la Parta trebuie inchis in acest an, pentru ca asa cere Uniunea Europeana. Inchiderea gropii de la Parta se va face indiferent daca in Timis exista sau nu o alternativa.

„La finalul anului, cand se va face raportul catre Uniunea Europeana, trebuie cuprins ca termen de inchidere a gropii de la Parta, cel tarziu 31 decembrie 2008. Nu e o obligatie a Timisului un deponeu ecologic, e o necesitate. Este mai util sa avem un deponeu aici, decat sa ducem gunoiul la Arad, unde exista un deponeu ecologic”, a declarat Gabriela Lambrino, director al Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Timisoara.

La finele anului trecut, Agentia Regionala a emis acordul de mediu pentru deponeul de la Ghizela, urmeaza procedurile de autorizare, licitatie, abia apoi se va incepe constructia propriu-zisa. Totusi, lucrarea poate fi facuta pe etape, ca sa poata functiona in timp util. „Se poate solicita autorizarea pentru un anumit numar de celule, iar ulterior, cand este finalizata sa se solicite autorizarea completa”, a mai spus Lambrino.

Locuinte pentru tineri

Un alt proiect finantat de Guvern este realizarea unor locuinte pentru tineri si medici rezidenti. Daca cele 64 de apartamente pentru medici sunt finalizate, urmand acum sa se faca numai alegerea medicilor care vor locui aici, in functie de un punctaj stabilit, apartamentele pentru tineri au ca termen-limita octombrie 2008. Pentru ambele, ANL a finantat constructia, in timp ce Consiliul Judetean si Consiliul Local au dat terenul si au investit bani in utilitati.

PROIECTE-2008

> Reabilitarea infrastructurii rutiere a DJ 593 Foeni-Giulvaz-Peciu Nou, Foeni-sectiune punct vamal, (4,4 km) finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania-Serbia, in valoare de 884.654 euro. Termen-limita: 30 noiembrie 2008.

> Reabilitarea DJ 691 Timisoara-Pischia- Masloc – limita judetului Arad (40 km).

> Cladirile istorice vor fi reabilitate prin proiectul demarat de Primarie impreuna cu GTZ

> Cazarma U va fi scoasa la vanzare, la pretul de pornire de 7,5 milioane de euro.

TERMEN-2008

Soseaua de centura a Timisoarei – 12 km Soseaua Timisoara-Lugoj – 52 km

ISTORIC: Lucrarile au inceput in 2002 si aveau ca termen de finalizare anul 2004. Fostul constructor, o firma din Grecia, a primit prelungiri de termen pana in 2005, apoi inca un an, pana in 2006. In decembrie 2006, contractul s-a reziliat, fara ca firma constructoare sa plateasca penalizari.

STADIU EXECUTIE: 40%.

VALOAREA LUCRARILOR: 40 de milioane de euro, fara TVA.

TERMEN-LIMITA: februarie 2009, dar constructorii primesc o bonificatie daca termina mai repede.

Deponeul ecologic de la Ghizela – 60 ha Inchiderea gropii de la Parta

ISTORIC: Primele discutii despre inchiderea gropii de gunoi de la Parta si gasirea unui amplasament pentru un deponeu ecologic, in Timis, sunt de aproape zece ani. In faza initiala, deponeul era prevazut la Covaci, insa a fost mutat apoi la Ghizela, dupa cativa ani de tergiversari.

STADIU DE EXECUTIE: momentan se emit autorizatiile si abia apoi urmeaza licitatia pentru deponeul de la Ghizela.

VALOAREA LUCRARILOR: 35 de milioane de euro.

TERMEN-LIMITA: decembrie 2008 pentru inchiderea gropii de la Parta.

Bulevardul Liviu Rebreanu

ISTORIC: Lucrarile au inceput in urma cu trei ani, odata cu modernizarea liniilor de tramvai, si au continuat cu modernizarea retelelor, ca, la final, sa fie reabilitata complet toata strada. Insa, acest lucru nu s-a intamplat nici acum. Chiar daca termenul-limita a expirat in octombrie 2007, termenul s-a prelungit, s-a lucrat pe tronsoane, iar lucrarile la retele nu au fost finalizate. Mai mult, primaria a constatat diferite abateri de la cerintele tehnice, denivelari, mixturi asfaltice turnate pe portiuni nepregatite.

STADIU DE EXECUTIE: 70%.

VALOARE: 8,6 milioane de euro.

TERMEN-LIMITA: primavara 2008.

Blocuri ANL – 144 de apartamente

ISTORIC. Aceasta este ultima etapa ANL pentru care exista momentan finantare. Obiectivul are deja o intarziere de un an, in 2005 a fost oprita finantarea din cauza inundatiilor din Timis. Ultimele 80 de locuinte ANL pentru tineri, in regim de inchiriere, au fost predate in octombrie 2007, iar acum urmeaza o alta etapa, tot cu 80 de apartamente. La acestea se adauga un bloc de 64 de apartamente destinat medicilor rezidenti.

STADIU DE EXECUTIE: 100% pentru medici rezidenti, fundatie - restul.

TERMEN-LIMITA: octombrie 2008 pentru ANL-urile pentru tineri.