Marile confruntări din alegerile locale se tranşează mâine
- Adam Popescu
- 14 iunie 2008, 03:00
PSD speră să câştige la Iaşi, Galaţi sau Ploieşti cu voturile liberalilor, iar, la Bacău, PNL vrea să-l bată pe Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar, cu ajutorul PDL.
Candidaţii la primăriile marilor oraşe încearcă să ajungă la alegători prin intermediul negocierilor politice. PSD declanşează asaltul final mizând pe sprijinul PNL, pe jumătate mascat la Iaşi sau Galaţi, oficial în Ploieşti. În schimb, la Bacău, primarul liberal Romeo Stavarache a bătut palma cu PDL pentru a-l învinge pe „independentul“ Sergiu Sechelariu. Turul doi al alegerilor locale va avea loc astăzi şi vor fi aleşi 1.474 de primari din toată ţara, dintre care 14 pentru municipii-reşedinţă de judeţ. Iaşi: Băsescu răsare din spatele lui Oprea
Bătălia finală pentru Iaşi se duce între actualul primar Gheorghe Nichita (PSD) şi Dumitru Oprea (PDL). În primul tur de scrutin, Nichita a obţinut 44,57% din voturi, iar Oprea, 38,14%. Potrivit unui recent sondaj INSOMAR, Nichita ar fi votat, în turul doi, de 52% dintre ieşeni, în timp ce contracandidatul său ar obţine 48%. Miza bătăliei depăşeşte graniţele oraşului. PSD, învins într-o serie de oraşe din Moldova, fief tradiţional al social-democraţilor, nu-şi permite să mai piardă încă o bătălie.
Pentru democrat-liberali, Iaşiul reprezintă, după Bucureşti, principala miză. În aceste condiţii, taberele implicate au aruncat în luptă toate mijloacele posibile. Preşedintele Traian Băsescu s-a implicat personal de partea candidatului PDL. De cealaltă parte a baricadei, Gheorghe Nichita a încercat să profite de izolarea PDL, obţinând sprijinul oficial sau tacit al celorlalte partide. PRM, PIN, PC şi PER au anunţat că îl vor sprijini pe candidatul PSD în turul doi. PNL Iaşi a decis că filiala nu se implică, dar liderul organizaţiei Relu Fenechiu a spus despre Oprea că este „incapabil“ şi „un pericol pentru Iaşi“.
Galaţi: PNL se codeşte să-şi dea voturile PSD-ului
Dumitru Nicolae (PSD), primar al Galaţiului din 2000, pare, la prima vedere, favorit în lupta electorală de mâine cu Andrei Lişinschi (PDL). Dumitru Nicolae a strâns 35% din voturi în primul tur, faţă de candidatul democratliberal, care are doar 23%. Liderii PNL au anunţat clar că recomandă propriului electorat să nu-l voteze pe Lişinschi, deşi au evitat să precizeze clar dacă îl votează pe Dumitru Nicolae. În campania electorală, Dumitru Nicolae a reamintit gălăţenilor de legăturile lui Andrei Lişinschi cu lumea interlopă şi de faptul că acesta a fost condamnat în 1983 la o pedeapsă cu închisoare de 18 luni pentru bişniţă. (Marian Păvălaşc) Ploieşti: finalişti controversaţi
În turul al doilea al alegerilor pentru Primăria municipiului Ploieşti au intrat candidatul PDL, avocatul Andrei Volosevici (28,1% în primul tur) şi fostul ofiţer SRI, Daniel Savu, de la PSD (24,9% în primul tur). Liberalii din Prahova încearcă să arbitreze disputa, semnând un protocol cu PSD. Niciunul dintre cei doi candidaţi nu are o imagine tocmai curată. Andrei Volosevici a fost implicat recent într-un scandal privind contractele pe care firma de proiectare, la care asociaţi sunt soţia, soacra şi cumnatul său, le-a obţinut de la Primăria Ploieşti şi alte zece primării conduse de edili PDL. Multe dintre aceste contracte au fost obţinute fără licitaţie. Candidatul PSD, în perioada în care a fost consilier local, s-a numărat printre iniţiatorii proiectelor de majorare a tarifelor percepute de operatorii de servicii publice. (Marius Nica)
ACTUALUL PRIMAR
Bacău: Stavarache are prima şansă
La Bacău avem o situaţie atipică pentru harta târgurilor politice din România. Actualul primar, Romeo Stavarache (PNL), şi Sergiu Sechelariu (independent), fratele fostului primar Dumitru Sechelariu, au intrat în turul al doilea. Stavarache a fost aproape să câştige din primul tur, obţinând 49,32% din voturi, în timp ce Sergiu Sechelariu a adunat 18,8%. Stavarache este cotat cu prima şansă, în condiţiile în care beneficiază şi de sprijinul oficial al PDL.
PNL şi PDL Bacău au semnat un protocol de colaborare la nivel judeţean prin care se vor sprijini reciproc în localităţile unde au candidaţi în turul doi, dar şi în consiliul judeţean. Protocolul a fost semnat, în ciuda faptului că liderii locali ai PSD şi reprezentanţi ai aripii Stolojan din PDL au încercat să facă „front“ comun pentru a obţine, împreună, o majoritate în Consiliul Municipal Bacău în timpul redistribuirii voturilor partidelor care nu au trecut pragul electoral. De altfel, în Bacău, Ioan Chiriac, fostul lider al PLD Bacău, este cunoscut drept un „om de casă“ al lui Viorel Hrebenciuc. (Olimpia Filip)