Marii împătimiți ai FUMATULUI. Antrenorii și jucătorii care „au sudat” țigările și la bine, și la rău. „E fum în cameră de stă bicicleta dreaptă fără cric”

Marii împătimiți ai FUMATULUI. Antrenorii și jucătorii care „au sudat” țigările și la bine, și la rău. „E fum în cameră de stă bicicleta dreaptă fără cric”

Antrenori celebri au devenit cunoscuți și datorită ipostazei de fumători înrăiți. Măcinați de stres, mulți tehnicieni și-au găsit alinarea în nicotină și gudron, în perioada în care această îndeletnicire era permisă chiar și în timpul jocurilor. De asemenea, mulți fotbaliști s-au intersectat cu acest viciu, chiar dacă potențialul fizic le era serios afectat. Au rămas celebrele rostite de un tehnician, ajuns în pragul disperării: „E fum în camera lui de stă bicicleta dreaptă fără cric”.

Cesar Luis Menotti (77 de ani) a fost un fumător înrăit. Și în perioada în care a jucat fotbal, dar mai ales atunci când a antrenat. Tehnicianul, unul dintre cei mai iubiți oameni din Argentina, a stat pe banca tehnică în 1978, atunci când „pumele” au cucerit primul titlu mondial. A lucrat la FC Barcelona, Boca Juniors, Atletico Madrid, River Plate, Sampdoria sau Independietne și peste tot a avut grijă să nu-i lipsească țigările, pe care le savura cu mare plăcere în timpul meciurilor, antrenamentelor sau conferințelor de presă.

Enzo Bearzot (decedat în 2010, la vârsta de 83 de ani) a fost selecționerul Italiei în perioada 1975 – 1986 și a devenit campion mondial cu „Squadra Auzzurra” la turneul final din Spania, în 1982. Legendarul antrenor nu era un fumător clasic și prefera să-și întrețină viciul cu ajutorul unei pipe de care se despărțea doar când dormea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Johan Cruyff (68 de ani) a fumat și în perioada glorioasei cariere de jucător, dar și în timpul activității de antrenor. Chiar dacă era dependent de țigări, olandezul a uimit în tricoul echipei Ajax Amsterdam, dar și în cel al Olandei. A renunțat viciu după ce a suferit o operație de bypass, iar anul trecut a fost diagnosticat cu cancer pulmonar.

Marcelo Lippi (67 de ani) a devenit un mare antrenor pe banca formației Juventus Torino, la mijlocul anilor 90. A câștigat Liga Campionilor cu gruparea piemonteză, în 1996, iar în acea perioadă a devenit cunoscut și pentru că fuma țigări de foi în timpul meciurilor. După mai mulțui ani, Lippi a renunțat la viciu, iar 2006, an în care devine campion cu „Squadra Azzurra” îl găsește videcat de viciul tutunului.

În România, corespondentul lui Marcelo Lippi, din punct de vedere al fumatului este Cornel Dinu. În perioada în care antrena pe Dinamo, „Procurorul” „mesteca” țigările de foi împrăștiind în jurul său nori de fum. Odată cu trecerea anilor, și fostul selecționer a renunțat la acest viciu, mai ales că în 2011 a suferit un infarct miocardic.

În fotbalul românesc au existat și există fumători celebri. În perioada în care jucau, Marius Lăcătuș și Victor Pițurcă erau apropiați ai țigărilor, iar „Fiara”, spre finalul carierei, nu ezita să-și satisfacă viciul chiar în timpul partidelor, când se afla pe banca tehnică.

Pe lista lungă a fumătorilor din fotbal se regăsesc: Adrian Mutu, Cosmin Moți, Cristi Chivu, Bogdan Lobonț sau Denis Alibec. Adus la exasperare de Marius Constantin, în perioada în care antrena la Rapid, Marius Șumudică a izbucnit la adresa elevului său, într-o conferință de presă. „Marius Constantin fumează cinci pachete de țigări pe zi. E fum în camera lui de stă bicicleta dreaptă, fără cric.”