A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de Handbal, întrecere care va fi organizată în Brazilia, debutează astăzi cu meciul dintre echipa ţării-gazdă şi Cuba.
Fetele antrenate de Radu Voina speră ca aventura la turneul final din Ţara Cafelei să nu se termine înainte de 18 decembrie, ziua finalei.
România face parte din Grupa C, alături de Franţa, Brazilia, Tunisia, Cuba şi Japonia. Primele patru clasate din cele patru grupe se vor califica în "optimi".
Ne lipsesc şase piese de bază
România a avut evoluţii oscilante la ultimele ediţii ale Campionatului Mondial. În 2005, tricolorele au jucat finala cu Rusia. În 2007, în Franţa, România a terminat pe locul patru, iar în urmă cu doi ani, în China, a căzut până pe opt.
Antrenorul Radu Voina are mari probleme de lot, lipsindu-i mai multe piese de bază în frunte cu Cristina Neagu, declarată cea mai bună handbalistă din lume în 2010.
În afara Cristinei, mai absentează din vina accidentărilor Paula Ungureanu, Patricia Vizitiu şi Roxana Gatzel, iar Ionela Gâlcă şi Ada Moldovan sunt însărcinate.
"Poate ne calificăm la Olimpiada de la Londra"
Mariana Târcă, antrenoarea formaţiei Rulmentul Braşov, susţine că România poate spera la o clasare bună doar dacă va reuşi să depăşească handicapul numeroaselor absenţe.
"Nu ştiu dacă de această dată putem câştiga. Măcar să obţinem ce am reuşit la ediţiile din 2005 sau 2007, să fim acolo, pe primele locuri. Lipsesc nume importante, dar eu sper să nu se simtă absenţele lor. Îmi doresc ca fetele care sunt selecţionate să se ridice la nivelor celor absente. Poate reuşim să ne calificăm direct sau să rămânem în cursă pentru Olimpiada de la Londra", ne-a declarat, ieri, Mariana Târcă.
49 de ani
au trecut de la singurul succes al României la Mondial. În 1962, tricolorele au câştigat turneul final organizat de ţara noastră

PROGRAM
Începem competiţia cu un meci de "încălzire" contra Tunisiei
Mariana Târcă spune că România nu poate fi exclusă de pe lista echipelor favorite, chiar dacă are mari probleme de lot.
"E o generaţie care ne-a mai adus satisfacţii şi sper să se bată din nou pentru locurile fruntaşe. Printre favorite, alături de noi, rămân Norvegia şi Rusia. Dar mai sunt multe alte echipe puternice. La astfel de competiţii, nu ştii la ce să te aştepţi", ne-a mai precizat, ieri, cea care este considerată cea mai bună handbalistă română din istorie.
"Brazilia a bătut Franţa şi asta spune multe"
"În grupă este important pe ce loc terminăm. Franţa este cel mai dificil adversar. Brazilia e gazdă şi are toate jucătoarele de la echipe din Europa care joacă în competiţiile continentale. Brazilia a bătut Franţa într-un amical şi asta spune multe despre forţa ei. Celelalte echipe nu le ştiu, pentru că nu le-am văzut, dar Japonia nu e de neglijat. Cuba şi Tunisia nu cred că ne pot pune probleme", ne-a mai declarat Mariana Târcă.

România va debuta la turneul final mâine, împotriva Tunisiei. Meciul va începe la ora 19.00 şi va fi transmis de postul Dolce Sport.
RELAXATE. Handbalistele din naţionala României sunt toate numai un zâmbet la Sao Paulo
"Franţa şi Brazilia sunt cele mai periculoase adversare din grupă. Obiectivul este calificarea la Olimpiadă.”
RADU VOINA, selecţionerul României

ISTORIE
N-am lipsit de la nicio ediţie
Echipa naţională a României este singura din lume care nu a lipsit de la niciuna dintre cele 19 ediţii precedente. Tricolorele ocupă locul şapte în lume în clasamentul "all-time" pe medalii, alături de Franţa, cu una de aur şi două de argint.
Rusia este cea mai titrată echipă din lume, cu şapte titluri mondiale în palmares. România va disputa toate meciurile din Grupa C în "Ginásio do Ibirapuera", o sală de 11.000 de locuri din uriaşa metropolă Sao Paulo.
Citiţi şi:

  • România merge la Mondiale fără Gâlcă, Neagu şi Vizitiu