Evenimentul Zilei > EVZ Special > Mariana Nicolesco, artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific UNESCO: „Un cotidian viu, alert, prezent pe toate fronturile
Mariana Nicolesco, artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific UNESCO: „Un cotidian viu, alert, prezent pe toate fronturile

Mariana Nicolesco, artist UNESCO pentru Pace și Ambasador Onorific UNESCO: „Un cotidian viu, alert, prezent pe toate fronturile

„Un cotidian viu, alert, prezent pe toate fronturile, Evenimentul zilei animă, prin revelaţiile şi analizele sale, viaţă noastră socială iar printre virtuţile sale îmi place să situez atenţia pe care a acordat-o dintotdeauna activităţii mele, şi în mod special Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, manifestări care, la rândul lor, celebrează, în această vară 20 de ani de remarcabile succese”.

Alexandru Ciucu: „Taximetristul trebuia să-și noteze «știrea»”

„Aveam 16 ani când a apărut primul număr al ziarului Evenimentul Zilei. Era bătaie pe el la chioşcuri, şi aşa a rămas multă vreme. Priveam EVZ că pe o alternativă modernă şi relaxantă la toate ştirile „gri” ale perioadei aceleia foarte agitate. Ţin minte că, probabil ca şi azi, din nevoia tot mai mare de subiecte „senzaţionale” – la un moment dat au promovat ideea că orice om care are ceva deosebit de semnalat, să apeleze la şoferii unei anumite companii de taxi din Bucureşti, pentru a relata întâmplarea respectivă. Taximetristul trebuia să-şi noteze „ştirea”, numele şi numărul de telefon al „povestitorului”, iar, ulterior, te contacta un jurnalist pentru mai multe detalii. Dacă ştirea era foarte interesantă, urmă să fie publicată. Fiind foarte tânăr şi naiv la vremea aceea, am chemat special un taxi că să îi povestesc despre certurile mele şi ale altor prieteni de-ai mei cu părinţii, şi că este momentul să intervină cineva public pentru a rezolva cumva aceste conflicte dintre generaţii. Taximetristul şi-a notat câteva vorbe, şi-a zis că va transmite mai departe în redacţie. Am cumpărat ziarul în fiecare zi, timp de o luna, dar nu a apărut nimic legat de subiectul asta. Probabil că nu a fost destul de interesant. Azi, după mai bine de 20 de ani de ani de atunci, le urez La mulţi ani! tuturor jurnaliştilor EVZ şi le reamintesc – de dată asta din postura de părinte – că tema conflictului dintre generaţii este mereu un subiect de actualitate!”


FOTO: Alexandru CiucuAlexandru Ciucu este designerul oficial al mai multor personalități, printre care se numără: președintele Klaus Iohannis și soția acestuia, Carmen, Regele Mihai, Principele Radu, Regele Simeon al Bulgariei și colaborează cu Principele Albert de Monaco

Corina Chiriac: „O vară frumoasă”

„Cu ocazia împlinirii a 23 de ani, urez tuturor colaboratorilor acestui ziar în primul rând multă sănătate, împliniri profesionale şi materiale interesante. În plus, cititorilor EVZ le doresc o vara frumoasă, cu zile fericite şi să ne vedem la toamna cu bine”


FOTO; Corina Chiriac.Marcela Feraru: „Primul interviu cu Ioan-Mircea Pașcu”

Căldura mare !

Ingrămădiți unii peste alții în «hala» care ar fi supra aglomerată chiar și cu a 10-a parte din cei prezenți, lucram «în alb». Pregătim primul număr. Secțiile sunt împărțite pe birouri. Nu «biroul» care definește o încăpere, ci «biroul » care definește mobilierul de lemn, clasicul, sinistrul birou care a deservit timp de 50 de ani toate generațiile de birocrați (desigur!). În jurul fiecăruia, pe scaune deșelate, direct pe birou sau în picioare câte 10-12 jurnaliști, «secția», care va să zică. Toți fumează, urlă ca să se facă auziți în vacarmul de câteva sute de decibeli agrementat de soneriile stridente ale telefoanelor de epocă și țăcănitul mașinilor de scris. Toți, îngrozitor de tineri.

Primesc o misiune. Plec în reportaj împreună cu un fotograf, semn al importanței evenimentului. E Fane «Jeg». Am să aflu mai târziu că era cel mai bun. Pentru moment mă uit la el îngrozită: și-a pus cămașă albă, dar pe guler și pe piept, uscată deja, o dâră de sânge în urma unui accident al „razajului” de dimineață. Cât pe ce să cad de pe cei 10 cm de tocuri la care n-am putut să renunț niciodată. Pe stradă, încerc să iau distanță, să mă prefac că nu suntem împreună. Imposibil ! Se ține scai, îmi vorbește, mi se pare că lumea mă privește bizar… Mai târziu, după ce l-am văzut în acțiune, mă rugam de secția foto să mi-l dea !

Am o amintire foarte clară a acestei zile de iunie foarte, foarte îndepărtate… Ca și a primului meu interviu, cu Ioan Mircea Pașcu, la Cotroceni. La vremea respectivă era consilier prezidențial pe probleme de apărare. Interviul a servit la fabricarea primelor trei știri pe care le-am semnat în numărul 1 al ziarului. Pot să vă mărturisesc că Ioan Mircea Pașcu n-a fost deloc fericit de acest uzaj dat interviului său.

Au fost primele din cele câteva mii de articole pe care le-am semnat în „Evenimentul zilei” până în 1997. Cinci ani care au însemnat foarte mult pentru mine – poate cei mai frumoși din viața mea de ziarist.”

Viorica Ionescu: „Am semnat rubrica săptămânală de șah”

Am aflat cu bucurie de aniversarea ziarului „Evenimentul Zilei” și de initiațiva cu numărul special din 22.06.2015. În perioada 1993-1995 am colaborat cu revista „Expres Magazin” și am semnat rubrica săptămânală de șah „De la A1 la H8”. Dar, cum cele doua publicații erau strâns legate, am publicat și articole în „Evenimentul Zilei”. Totodată îmi exprim satisfacția pentru contribuția mea mică la succesul publicațiilor și, în același timp, regretul că rubricile permanente de șah au dispărut cu desăvârșire din spațiul media.

Cu considerație, Viorica Ionescu Maestra Internațională de șah”

Ada Roseti, Director de Canale, Europa de Sud Est, Discovery Networks CEEMEA

„Presa s-a schimbat foarte mult în ultimii 23 de ani, însă Evenimentul zilei a rămas un element constant, o sursă de informare pentru cititori, aflată mereu în mijlocul celor mai importante evenimente. La mulţi ani, Evenimentul zilei şi la cât mai mulţi cititori!”

Epsică Chiru, Director General Adjunct – Apa Nova București

Felicitări redacţiei Evenimentul Zilei la împlinirea celor 23 de ani jurnalistici! Vă doresc să aveţi multe ediţii aniversare de acum înainte, cât mai mulţi cititori şi informaţie de cea mai bună calitate! La mulți ani!

Mircea Maer, editor Ziarul Românesc, Londra

„Cu siguranţă am folosit în mai multe rânduri Evenimentul zilei ca sursă pentru a le aduce cititorilor noştri cele mai bune ştiri din România. Bineînţeles că am citat sursă, de fiecare dată, pentru că aşa este decent în această lume tot mai nebună a informaţiei. Mă bucur, de asemenea, că Evenimentul zilei, unul dintre stâlpii presei româneşti, a ajuns la 23 de ani, având în vedere problemele ziarelor din ţară. Un gând bun şi la cât mai multe realizări!”