Marian Vanghelie a „spart” algoritmul lui Florian Coldea : „La mine, calculul dădea între 15 și 18 ani de închisoare”

Marian Vanghelie a „spart” algoritmul lui Florian Coldea : „La mine, calculul dădea între 15 și 18 ani de închisoare”

Marian Vanghelie a vorbit despre „algoritmul” lui Florian Coldea și „calculele” lui Dumitru Dumbravă (n.r. – doi generali SRI, primul fost adjunct al directorului SRI, al doilea fost șef al Serviciului Juridic), precum și despre faptul că cinci judecători s-au perindat pe la prezidiu în dosarul în care fostul edil a fost acuzat de DNA că ar fi luat foloase necuvenite de 30 de milioane de euro, pe vremea în care conducea Primăria Sectorului 5.

Marian Vanghelie s-a prezentat la Tribunalul București, unde se judecă de peste patru ani procesul pe fond în care a fost acuzat de corupție. Fostul edil a fost trimis în judecată pe data de 7 iulie 2015.

„S-au schimbat cinci judecători de când am început procesul. Cei care sunt de specialitate înțeleg foarte și mi-au și spus că în ultima sută de ani nu s-a întâmplat chiar la nimeni. Cu toate abuzurile care au fost în România, chiar cinci judecători… nu s-a întâmplat! Se pare că Dumnezeu m-a ajutat pentru că, totuși, am avut niște judecători care nu au vrut să meargă după algoritmul domnului Coldea și mai departe cred că ar trebui să îl întrebați totuși pe dânsul cum a reușit domnul Vanghelie să i se schimbe cinci judecători până acum”, a spus fostul edil al Sectorului 5.

Calculul Binomului

Întrebat dacă a identificat un algoritm în activitatea generalului SRI Florian Coldea, Vanghelie a răspuns. „Domnul Coldea, știți, cu celălalt coleg al dânsului de acolo – Dumbravă, da! – făcea niște calcule matematice: 14 ani, 18 ani, 20 de ani. Înțeleg că la mine calculul era între 15 și 18 de ani. Dânșii voiau să mă condamne pe bandă, așa, rapid. Înțeleg că totuși e un Dumnezeu și oamenii care m-au judecat până acum cred că au avut o conștiință și nu au vrut să intre în acest joc. Și unii au preferat să iasă la pensie și au ieșit forțați la pensie – cred că într-o formă democratică de intimidare, care a creato domnul Coldea în România – și, bineînțeles, alții au căutat tot felul de formule să plece în alte părți sau să fie înaintați (n.r. – în funcție) doar pentru că nu s-a dorit acest lucru. Nu vreau să vorbesc despre mine, dar verificați dvs. Să vedeți dacă este posibil așa ceva până acum, dacă s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, în ultimii 30 de ani”.

Fostul primar e de părere că Laura Codruța Kovesi nu și-a încheiat socotelile în România, înainte de a ajunge la Bruxelles. „Doamna Kovesi, prin ceea ce a făcut împotriva statului român, în funcție de cum a reușit să negocieze cu anumite multinaționale din anumite state ale Europei cred că își găsește – într-o formă sau alta – susținerea pentru ceea ce cred că își dorește dânsa. Cred că doamna Kovesi mai are multe de spus instanțelor din România, într-un viitor apropiat. Și, evident, cum ar dori și dânsa: să lăsăm justiția să funcționeze”, a spus Marian Vanghelie, întrebat în legătură cu susținerea unor state europene pentru Laura Codruța Kovesi în cursa pentru Parchetul European.

Acuzațiile DNA

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

 

Cei 5 judecători ai lui Vanghelie

Ieri, procesul a fost amânat pentru 25 septembrie, după ce ambii avocați angajați de fostul edil au lipsit din motive de sănătate. Ultima judecătoarea la care a ajuns dosarul lui Vanghelie a decis re-audierea a 18 martori, pentru a constata în mod nemijlocit dacă aceștia spun sau nu adevărul.

Inițial, dosarul lui Marian Vanghelie a ajuns la Tribunalul București și a fost repartizat judcătoarei Liliana Ciupercă, însă magistratul s-a abținut (08.07.2015). Dosarul a trecut prin procedura de repartizare aleatorie din nou, însă și noul judecător, Gheorghiță Sandu, a formulat cerere de abținere (09.07.2015).

Dosarul a ajuns astfel pe masa magistratului Otilia Bomboș, care a vrut să se abțină la rândul ei, însă un alt complet de judecată i-a respins cererea.

Astfel, judecătoarea Otilia Bomboș a a judecat mare parte din cauză, până s-a pensionat în 2017. De atunci, un alt judecător urma să intre în dosar, însă, a obținut o detașare la instanța ierarhic superioară, iar în prezent Vanghelie și cei deferiți justiției alături de el sunt judecați de un magistrat care a promovat la Tribunalul București de la Judecătoria Sectorului 2.

Ne puteți urmări și pe Google News