Marian Enache: „Este necesară o monografie despre CPUN”
- Razvan Gheorghe
- 25 februarie 2016, 13:43
Deputatul UNPR Marian Enache a anunţat că, alături de un grup de istorici, are în vedere realizarea unei monografii despre activitatea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională sub titlul "CPUN - Parlamentul celor 100 de zile".
"Mă voi referi la necesitatea realizării şi apariţiei unei monografii despre CPUN. (...) Din perspectiva timpului, putem spune că instituţia CPUN a reprezentat o inovaţie politică revoluţionară, al cărei scop principal a fost acela de a garanta tranziţia de la un regim totalitar la un regim democratic, constituţional", a declarat Marian Enache, potrivit Agerpres, la simpozionul "CPUN - instituţie politică unică, primul forum al pluripartidismului şi al dezbaterilor libere", organizat, la Senat, de IRRD şi Asociaţia Neguvernamentală Clubul CPUN.
O tribună a pluralismului politic
El a adăugat că, prin componenţa şi activitatea sa, cât şi prin transmiterea în direct la televiziune a şedinţelor sale, CPUN a fost o tribună a afirmării pluralismului politic, a transparenţei şi a exprimării în mod liber a ideilor şi opiniilor noilr lideri ai României, reprezentanţi ai partidelor politice în formare. "La realizarea unui studiu despre CPUN m-am gândit de la începutul anilor 2000. (...) Nu trebuie să uităm niciodată dificultăţile începutului de drum al libertăţii şi democraţiei noastre şi nu trebuie să ignorăm realizările din primii ani după căderea regimului comunist. În prezent, România este membră a NATO şi a UE şi, dincolo de criticile uneori prea aspre şi injuste exprimate în anumite segmente ale societăţii româneşti, neîndoielnic este şi rămâne faptul că astăzi statul român are o structură instituţională, o ordine politică şi economică funcţională congruente cu modelul de civilizaţie de tip occidental", a spus Enache.
Revoluţie şi CPUN
Deputatul UNPR a precizat că lucrarea monografică despre CPUN vizează mai multe obiective. "Un prim obiectiv al acestei cercetări îl constituie identificarea şi analiza condiţiilor politice, în context istoric, ale înfiinţării CPUN şi naturii politico-juridice a acestuia şi a instituţiei originale cu un puternic potenţial politic izvorâtă din frământările şi idealurile Revoluţiei române. În acest sens, vom fundamenta corelaţia dintre Revoluţie şi CPUN", a explicat Enache. El a adăugat că lucrarea îşi propune să ofere cititorilor "o investigaţie riguroasă, dar vie şi atractivă cât mai completă în aria istoriei instituţionale privind înfiinţarea, funcţionarea, activitatea, rezultatele şi rolul CPUN în drumul României spre civilizaţie, democraţie şi statul de drept". "Al doilea obiectiv este ca, pornind de la studierea acestui model instituţional autentic, să analizăm şi să înţelegem mai bine proiectele şi acţiunile politice postdecembriste de trecere de la un regim totalitar la democraţie", a precizat Enache.