Regizoarea Carmen Lidia Vidu merge în SUA cu două spectacole toamna aceasta: „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" și "Eu. O casă de păpuși"
Spectacolele "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" și "Eu. O casă de păpuși", ambele semnate de regizoarea Carmen Lidia Vidu, ajung toamna aceasta în Statele Unite ale Americii. "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" este un spectacol-confesiune ce aduce alături cele mai cunoscute cântece ale Mariei Tănase, interpretate magistral de actrița Mirela Pană, dar și lucrurile cele mai puțin știute despre marea artistă. "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" va avea săptămâna viitoare două reprezentații peste ocean: pe 6 octombrie la New York, la invitația Institutului Cultural Român, și pe 8 octombrie la Seattle, un spectacol organizat de ICR și American Romanian Cultural Society "The Northwest Bridge to Southeast Europe".
Despre emanciparea femeii
De asemenea, spectacolul „Eu. O casă de păpuși", un spectacol-emblemă despre emanciparea femeii, adaptare modernă a capodoperei lui Henrik Ibsen, în care actrița Aura Călărașu readuce la viață celebrul personaj Nora, va avea trei reprezentații în Statele Unite ale Americii, în luna noiembrie: pe 18, 19 și 20 noiembrie, spectacolul se va juca la prestigioasa sala HERE Arts Center din New York. Cele trei reprezentații ale spectacolului vor fi precedate de o conferință de presă a echipei „Eu. O casă de păpuși", pe data de 17 noiembrie.
Reprezentații în Statele Unite ale Americii:
Joi, 6 octombrie, ora 7:00 PM, la Institutul Cultural Român din New York, sala Auditorium
200 East 38th St., New York, NY 10016
Spectacolul se va juca în limba română, cu subtitrare în limba engleză.
Intrarea este gratuită.
Sâmbătă, 8 octombrie, ora 7:30 PM, la Nesholm Family Lecture Hall at McCaw Hall, Seattle Center
321 Mercer Street, Seattle, WA 98109
Spectacolul se va juca în limba română, cu subtitrare în limba engleză.
Prețul unui bilet este 25 de dolari sau 20 dolari pentru elevi și pensionari.„"Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" este un video poem teatral nascut din ambiția regizoarei Carmen Lidia Vidu și a actriței Mirela Pană de a aduce pe o scenă de teatru primul spectacol adevarat despre Maria Tănase. Este un spectacol sincer, ca o stare, încărcat de emoție, care dezvaluie o altă față a Mariei Tănase, departe de personajul mediatizat.
„Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de 6 dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.
Iluzia visului american
„M-am antrenat din liceu ca să ajung în America. Am vrut s-o vizitez, apoi să o locuiesc, apoi să muncesc. Fac parte dintr-o generație care gândea că dacă ești bun, trebuie să pleci, că numai cei slabi rămân în Romania. Am fost setată să vorbesc ca în afară, sa am mașină americănească, să ascult muzica lor și să dansez ca și ei. Nu am ajuns niciodată în America, iar de vreo doi sau trei ani, pofta mea s-a îndreptat spre România. Am început să doresc să-mi cunosc generația și să muncesc în cât mai multe orașe din țară. Am pofta reală de România. Și tocmai acum, când nu mai visez la America, se face ca la distanță de mai puîin de o lună să am doua turnee distincte cu două spectacole diferite în Statele Unite. „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" se va juca în octombrie la New York și la Seattle, iar în noiembrie, vom juca la New York spectacolul „Eu. O casă de păpuși". Sunt timidă și sper să fie o călătorie plină de bucurie." - Carmen Lidia Vidu, regizor
"<Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase> m-a facut să găsesc putere și încredere în afara mea! <Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase> m-a facut să visez și asfel să primesc raspunsuri!" - Mirela Pană, actriță
„Sunt foarte încântat să particip la acest spectacol-eveniment, să transmit românilor de peste ocean acest mesaj, cu crâmpeie din viata Mariei Tănase, plin de emoții.” - George Călin, pianist
"Eu, o casă de păpuși"
după Henrik Ibsen
Reprezentații în Statele Unite ale Americii:
18, 19 si 20 noiembrie la HERE Arts Center din New York.
Cele trei reprezentații ale spectacolului vor fi precedate de o conferință de presă susținută de echipă pe data de 17 noiembrie.
"Eu. O casă de păpuși", un spectacol extrem de personal, în care regizoarea Carmen Lidia Vidu mixează emoționant Ibsen, film noir și muzică live, este inspirat de celebrul personaj Nora din piesa "O casă de păpuși" de Henrik Ibsen. La peste 130 de ani de la premiera piesei de teatru care a deschis calea emancipării femeii, montarea de la Teatrul Odeon, semnată Carmen Lidia Vidu, continuă să stârnească întrebări, într-o lume în care Nora nu mai este o raritate, ci este prezentă în tot mai multe dintre noi. Potrivit criticii de specialitate, viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet ieşită din comun, din limite și din tipare.
Spectacolul "Eu. O casă de păpuși" este prima producție din proiectul "Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei", câștigător al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproducție a Teatrului Odeon și a Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului.
„Viitorul este feminin. Și nimic mai firesc decât să afirmăm asta la New York - SUA, în aceste timpuri. Nora secolului XIX ar fi, acum, fericită. Nora noastra este lucidă. Noi, increzatoare." - Aura Hasnaș Călărașu, actriță
„M-am gândit de multe ori cum poate deveni arta un limbaj universal. Cu ocazia deplasării la New York sper să găsesc măcar o parte din răspuns. E simplu să comunici cu oamenii prin emoție iar eu asta îmi doresc. Să transmit emoție. Din acest motiv, abia aștept să ajung acolo și la sfîrșitul spectacolului să simt că am comunicat măcar cu un om." - Cătălina Antal, soprană
Carmen Lidia Vidu - o voce unică pe scena teatrului și câștigătoare a Premiului Gopo
Carmen Lidia Vidu s-a născut pe 1 ianuarie 1980, a copilarit în Arad și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București în anul 2003. Este regizor de teatru, de film și de evenimente și a montat douăsprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei - de la Teatrul Național, Teatrul Odeon și Teatrul Nottara, până la cele mai importante spații independente din București - Teatrul Act, Green Hours și Godot Cafe Teatru.
Pe 30 septembrie, un nou spectacol în regia lui Carmen Lidia Vidu va avea premiera la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe: „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe".