Maria este cel mai cunoscut dintre prenumele feminine, apare la multe popoare și în multe limbi. Iată care este originea acestui nume.
Ce origini are numele
Maria, unul dintre cele mai răspândite prenume feminine la nivel global, are o istorie și o origine profundă, cu rădăcini în multe culturi și limbi. Acest nume este continuarea unui vechi nume biblic care a traversat mileniile, fiind întâlnit atât în Vechiul, cât și în Noul Testament. În Vechiul Testament, Maria este cunoscută ca sora mai mare a lui Moise, dar devine cu adevărat faimos în Noul Testament, prin Fecioara Maria.
În greaca veche, acest nume apare sub formele Mariám și María, iar în ebraică este cunoscut ca Miryam, din care derivă prenumele actual Miriam. Lingviștii cred că, în urma traducerii Bibliei în Septuaginta, forma originală ar fi fost Maryam.
Atunci când numele a fost preluat din greacă în latină, forma Maríam a fost percepută ca un acuzativ, astfel că a fost creat nominativul María. Această formă a fost ulterior adoptată și adaptată cu mici variații în limbi precum franceza, italiana, spaniola și engleza.
Maria este cel mai discutat și cel mai controversat prenume
Originea exactă a numelui Maria a fost subiectul multor dezbateri de-a lungul timpului, iar dicționarele oferă peste 60 de posibile etimologii. Acest nume este considerat unul dintre cele mai discutate și controversate prenume.
- Prima explicație, propusă de Hieronim, primul traducător al Bibliei în latină, a fost foarte populară în Evul Mediu. El interpreta Maryam ca un compus al cuvintelor ebraice "Mar" (picătură) și "Yam" (mare), rezultând în „picătură de mare”, tradus în latină prin "stilla maris". Printr-o eroare de copiere, această expresie a devenit "stella maris", adică „stea de mare”, ceea ce a contribuit la popularitatea numelui Stela, considerat un sinonim pentru Maria.
- O altă teorie susține că Maryam nu este un nume de origine ebraică, ci egipteană. Acesta ar putea fi legat de un verb din vechea limbă egipteană care înseamnă „a iubi”. Prin intermediul limbilor greacă și latină, acest nume a fost preluat de popoarele europene creștinate, devenind astfel unul dintre cele mai cunoscute prenume feminine de origine biblică.
Marius şi Marian nu ar fi legate etimologic sau istoric de Maria
În Europa de Vest, numele Maria apare încă din secolul al IV-lea, însă nu este clar cu ce frecvență era folosit, deoarece era adesea confundat cu forma feminină a numelui roman Marius, cu care nu are nicio legătură etimologică. Marius și Marian, deși par echivalente masculine ale numelui Maria, nu sunt legate etimologic sau istoric de acesta.
Deși cultul Fecioarei Maria a fost larg răspândit în Occident, numele Maria nu a devenit popular decât mai târziu. În Germania, acesta a început să fie utilizat frecvent abia în secolul al XVI-lea, iar în Franța și Elveția, la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XVI-lea, respectiv. Popularitatea sa a crescut semnificativ în secolele XVII-XVIII, ajungând ca în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în Anglia, 25% dintre femei să poarte numele Mary.
Se crede că respectul profund pentru acest nume a întârziat răspândirea sa, fiind considerat de mulți un nume prea sacru pentru a fi folosit frecvent, potrivit Antena3 CNN.