Maria Ligor: Votul prin corespondență e peste tot în lume marginal. Nu vor veni 2 milioane de oameni ca să-l socilite

Maria Ligor: Votul prin corespondență e peste tot în lume marginal. Nu vor veni 2 milioane de oameni ca să-l socilite

Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, a afirmat, marți, că votul prin corespondență este peste tot în lume unul marginal, adăugând că nu vor veni două milioane de persoane ca să-l ceară, informează Agerpres.

"Trebuie s-o spun şi subliniez acest lucru - votul care nu este în persoană la secţie peste tot în lume este marginal. Deci nu vor veni două milioane de oameni sau nu vor face două milioane de oameni solicitare să voteze prin corespondenţă că mai pe nicăieri nu se întâmplă lucrul acesta, cu atât mai mult cu cât este un sistem în cazul nostru cu totul nou", a declarat Maria Ligor, la masa rotundă "Măsuri proactive pentru eficienta organizare a alegerilor parlamentare 2016 în străinătate", organizată la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Ministrul a explicat că ordonanța de urgență referitoare la modificarea legilor privind alegerile parlamentare va fi adoptată atât de târziu deoarece până la acest moment nu putea fi prezumat numărul românilor din Diaspora care se vor înscrie în Registrul electoral. 

"Acum este momentul. (...) De ce nu s-a făcut anterior? Aici e mai greu de răspuns, dar pe de altă parte un motiv destul de clar este că trebuie să avem totuşi nişte informaţii şi informaţiile respective ne sunt date de numărul de înscrieri în Registrul electoral. Nu putem să prezumăm în aprilie câţi se vor înscrie, nu putem să prezumăm nici măcar în iunie, putem să vedem care e tendinţa", a declarat Maria Ligor. 

Potrivit acesteia, datele celor care se înscriu în Registrul electoral nu vor fi folosite în scop fiscal, ci exclusiv pentru alegeri. "Nu este nimic mai neadevărat. Datele pe care le avem în Registrul electoral le folosim exclusiv pentru alegeri", a subliniat ministrul delegat. 

În schimb, reprezentanţii societăţii civile prezenţi la dezbatere au apreciat că OUG privind modificarea legilor referitoare la alegerile parlamentare este tardivă. 

"OUG este foarte tardivă, chiar dacă alegerile vor avea loc pe 11 decembrie. Presupunând că vor fi pe 11 decembrie alegerile înseamnă că pe 14 septembrie se închide perioada de înscriere (n.r. în Registrul electoral)", a spus Mircea Kivu, reprezentant al Campaniei ''Politică fără bariere''. 

"Măsurile luate acum sunt foarte târzii. (...) Înscrierea online este târzie, nu cred că mai are rost dacă face MAE secţii", a precizat Daniel Țecu, preşedinte FADERE. 

Printre participanții la masa rotundă s-au numărat şi reprezentanţi ai Autorității Electorale Permanente (AEP), Centrului pentru inovare publică, Iniţiativa România.