Marele salt pe care l-a făcut Republica Moldova. A devenit independentă energetic și sigură pentru investiții

Marele salt pe care l-a făcut Republica Moldova. A devenit independentă energetic și sigură pentru investiții

Republica Moldova a făcut progrese uriașe, în ultima vreme, la capitolul independență energetică. Un salt extrem de benefic, care înseamnă în primul rând ruperea cordonului ombilical care lega Basarabia, și din acest punct de vedere, de Rusia.

Despre independența energetică a țării și oportunitățile care decurg de aici a vorbit ministrul Energiei, Victor Parlicov.

„Începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova, o etapă în care a fost liberalizată piața gazelor, iar investitorii s-au convins că țara noastră este un loc sigur din punct de vedere energetic. Ori investitorii trebuie să fie siguri că vor avea energie la prețuri competitive și clare pentru a plasa Republica Moldova pe harta lor ca destinație investițională”, a afirmat ministrul.

Republica Moldova a devenit independentă energetic

El a mai precizat că procesul liberalizării pieței gazelor va aduce beneficii directe atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor. „Deși a fost promovat narativul că „Gazprom” este singura sursă ieftină de gaze, vreau să vă spun ca anul trecut achizitionând gaze de pe piața europeană, am economisit 60 milioane de euro. Vom demonstra că proiectul de integrare în UE va aduce beneficii fiecărui om, o concurență sănătoasă și o piață liberă, după model european, va oferi consumatorilor un preț mai bun decât cel propus de aranjamente monopoliste care vin la pachet cu șantaj politic”.

Victor Parlicov

Victor Parlicov / Sursa foto: Facebook/ Victor Parlicov.

Victor Parlicov a participat la Forumul de afaceri dedicat oportunităților deschise de liberalizare a pieței gazelor naturale din Republica Moldova, care s-a desfășurat la Chișinău.

În cadrul discuțiilor, directorul general al Direcției Generale Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiență și Riscuri din cadrul ministerului Energiei al României, Cristian-Florin Gheorghe, a vorbit despre sprijinul României în procesul de integrare a Republicii Moldova în piața energetică europeană. „Acțiunile și deciziile strategice ale României în sectorul energetic au vizat atât consolidarea securității energetice regionale, cât și susținerea Republicii Moldova în contextul gestionării efectelor negative ale crizei energetice”, a subliniat oficialul român.

„Republica Moldova progresează în stabilirea interconexiunilor importante în domeniul energiei electrice cu România și Ucraina, adaptează politica fiscală, dezvoltă sursele de energie regenerabilă, iar odată cu avansarea negocierilor cu Uniunea Europeană, toate aceste rezultate vor aduce mai mulți investitori în țară”, a afirmat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, conform radiochisinau.md.