Marele cutremur chinezesc

Peste 80.000 de morţi şi aproximativ 400.000 de răniţi. Acesta este bilanţul seismului care a devastat la 12 mai provincia Sichuan, situată în nord-vestul Chinei.

Cutremurul a avut peste 12.600 de replici, dintre care cel puţin 25 cu magnitudine mai mare de 5 grade pe scara Richter şi cinci cu magnitudini între 6 şi 6,9, potrivit datelor emise de Administraţia chineză pentru Seisme.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 92 de kilometri de Chengdu şi a fost resimţit şi în Beijing şi Shanghai. Potrivit primelor estimări, sinistrul a avut o intensitate de 7,8 grade pe scara Richter. De asemenea, cutremurul a fost resimţit şi în capitala thailandeză Bangkok.

2008, ANUL CATASTROFELOR

Trei zile de doliu

Guvernul chinez a declarat, trei zile de doliu naţional, în urma devastatorului cutremur. Trei minute de reculegere au fost ţinute, iar sirenele au răsunat în toată ţara, la o săptămână după catastrofă.

 

DURERE

 

 

Mesele de ping-pong din curtea unei şcoli spulberate de cutremur din oraşul Mianzhu, transformate în nasalii pentru elevii striviţi de dărămături.

  "A fost cea mai înfricoşătoare experienţă din viaţa mea. Au murit cu zecile, dar putea fi şi mai rău. Din fericire, seismul a avut loc după-amiaza, când mulţi oameni nu erau în case." - Li Hui, locuitor al oraşului dispărut Yongan

Seismul şi numerologia

În cultura tradiţională chineză, în care fiecare număr are o semnificaţie, cutremurul care a lovit sud-vestul Chinei dă naştere multor interpretări. Specialistul în geomanţie din Hong Kong, Raymond Lo, susţine că anul 2008, anul şobolanului, anunţa de la bun început dezastre, relevă AFP. „Este un an sub semnul apei şi al pământului, ceea ce înseamnă că pământul este instabil şi apa foarte puternică“, a explicat acesta.

Val de generozitate

Oameni din toată China şi-au deschis larg portofelele, dorind să fie alături de conaţionalii lor aflaţi într-o situaţie limită. Generozitatea chinezilor este însă suprinzătoare pentru că ţara nu are tradiţia filantropiei, iar cetăţenii săi fac parte, de cele mai multe ori, din prima generaţie care a ieşit din sărăcie, comentează Reuters. Oamenii au luat cu asalt şi clinicile pentru a dona sânge pentru victimele seismului.  

Carte de condoleanţe la Bucureşti

În zilele de 19, 20 şi 21 mai, decretate de conducerea de la Beijing zile de doliu naţional, în memoria celor peste 30.000 de oameni care şi-au pierdut viaţa în urma seismului produs în mai în provincia Sichuan, la Ambasada Chinei la Bucureşti a fost deschisă o carte de condoleanţe.

Pierderile economice de aproape zece miliarde de dolari numai în Sichuan

Pierderile economice directe în urma cutremurului s-au ridicat la aproximativ 9,6 miliarde de dolari numai în provincia Sichuan, informează Reuters. 

Potrivit unui comunicat care a fost dat publicităţii de adjunctul ministrului Industriei şi Tehnologiei informaţiei, Xi Guohua, aproximativ 14.207 de companii din Sichuan au fost afectate de seism.

 

 

Victimele cutremurului care a devastat anul acesta China