Marea Neagră, la un pas de o catastrofă ecologică. O navă cu 3.000 de tone de uree a eșuat pe coasta bulgară

Marea Neagră, la un pas de o catastrofă ecologică. O navă cu 3.000 de tone de uree a eșuat pe coasta bulgară

O navă cu 3.000 de tone de îngrășământ a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra. Dacă bulgarii nu reușesc să aducă marfa pe uscat, aceasta poate ajunge în Marea Neagră unde poate transforma habitatul într-un loc lipsit de viață, ba chiar se poate ajunge la o mare catastrofă.

Nava transporta o cantitate mare de compuși chimici care pot ajunge la Marea Neagră și pot provoca o catastrofă ecologică . Cele peste 3.000 de tone de uree aflate în nava sunt toxice pentru mediul înconjurător.

Autoritățile bulgare nu au luat măsuri

Ureea este inofensivă și este folosită ca îngrășământ în agricultură, dar odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emit toxine ce afectează viața marină. Specialiștii au declarat că aceste substanțe distrug bogatele habitate marine ale delfinilor, a păsărilor protejate de lege și a altor specii din Marea Neagră. Cu toate că experții au făcut aceste declarații, autoritățile bulgare nu au luat atitudine nici după 6 zile de la accident. Vremea a fost favorabilă pentru a scoate ureea din apă.

Rusia a tras cu muniție reală în Marea Neagră

rusia, marea neagra, nave de razboi, nato, exercitii, munitie reala

Bulgarii au tratat situația cu indiferență

După 8 zile de la accident, bulgarii au trimis câteva nave de salvare, dar acestea nu aveau echipamentul corespunzător pentru a scoate substanțele din apă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Mediului din Bulgaria a confirmat catastrofa care deja a poluat apa mării cu nitrat provenit din încărcătura navei.

„Am identificat o lipsă de pregătire gravă din partea agenției”, a declarat ministrul transporturilor Hristo Aleksiev după ce Petrov afirmase cu o zi în urmă că nu știa că ureea se vă scurge în mare odată cu descărcarea navei și a pretins că încărcătura acesteia nu este toxică. Totodată, ministrul bulgar al transporturilor a anunţat înființarea unui comandament de criză care să lucreze pentru recuperarea navei, afirmând că „avem mai multe priorităţi, mediul şi sănătatea oamenilor, precum şi o operaţiune de evacuare a echipajului, dacă vremea se înrăutăţeşte”. a declarat acesta pentru Digi24.

„După ce s-a ratat ocazia de a goli nava de încărcătura să timp de aproape o săptămână, condițiile meteorologice sunt acum proaste pentru o operațiune de salvare și valurile înalte împing nava înspre stânci”., a mai transmis ministrul.

Marina bulgară se chinuie să stabilizeze nava cu ajutorul unor ancore care să prevină distrugerea acesteia din cauza vremii proaste. O nouă tentativă de a descărca ureea ar urma să fie demarată după această operațiune, dar nimeni nu a asigurat un rezultat pozitiv.