Marea Neagră a devenit galbenă! Fenomenul straniu care a șocat omenirea. „Se întâmplă destul de rar”

Marea Neagră a devenit galbenă! Fenomenul straniu care a șocat omenirea. „Se întâmplă destul de rar”

Un fenomen a speriat localnicii chiar la începutul anului 2022! Apa Mării Neagre, în partea de nord, pe coastele Peninsulei Crimeea, a devenit galbenă. Biologii au mărturisit că rar se întâmplă așa ceva.

Apa mării s-a îngălbenit la Marea Neagră, în partea de nord, pe coastele Peninsulei Crimeea. Localnicii au dat vina pe poluare, dar biologii au avut altă explicație.

Schimbarea s-a produs din cauza unei furtuni puternice, iar valurile au ridicat la suprafață sedimentele de pe fundul mării, în special argilă și nămol. Acest lucru a dus la îngălbenirea apei din Crimeea, lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria.

Fenomen straniu la Marea Neagră

Biologul Adrian Bîlbă a explicat cum s-a ajuns la acest fenomen care a speriat localnicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, sunt coaste litorale cu apă foarte puțin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică.

Acum Crimeea suferă de seceta, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă. Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre apa este brună de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoarea gălbuie. Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar", a spus biologul.

Acesta a ținut să precizeze că vietățile marine sunt în siguranță, iar fauna nu a fost grav afectată.

"În acea parte, marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în zona de sud. În consecință, fauna de pe fundul mării este puțin afectată de aceste fenomene", a mai precizat biologul Adrian Bîlbă, la Digi24.

De unde vine numele de Marea Neagră?

Marea Neagră a purtat foarte multe nume până să se numească ca în prezent, prima denumire provenind de cimerieni care i-au spus „Axaina”, adică „albastru închis“. Grecii antici și-au pus și ei amprenta asupra numelui și au denumit-o „Marea Inospitalieră” fiind greu de navigat.

Mai târziu aceasta a purtat tot felul de nume : „Megali Thalassa”, care în limba română se traduce ca „Marea cea mare“, „Marea primitoare”,„Megali Thalassa”, care în limba română se traduce că „Marea cea mare“,„Marea oarbă“.

Otomanii foloseau Kara-întuneric pentru Nord și cuvântul Ak -luminos pentru Sud. Aceștia au combinat cele două cuvinte și a ieșit „Kara Deniz”, care înseamnă „Marea Neagră”, potrivit Digi24.