În ultimele trei luni, relațiile privilegiate dintre Marea Britanie și Statele Unite au devenit din ce în ce mai tensionate, iar cele cu China sunt în plină dezvoltare.
Creșterea investițiilor companiilor chineze în Marea Britanie și decizia Londrei de a include Huawei în proiectul de implementare a tehnologiei 5G au bruiat relațiile cu marele aliat de peste Ocean.
Efectele s-au repercutat asupra alianței din domeniul informațiilor dintre Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite, cunoscută sub numele de „Cei 5 Ochi”, arată o analiză a Asia Times.
Într-un avertisment adresat Marii Britanii și altor aliați NATO, în cadrul Conferinței pentru Securitate de la München, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a atras atenția asupra pericolelor utilizării tehnologiei chineze, în speță a Huawei.
„Dacă nu înțelegem amenințarea și nu facem nimic pentru a o anihila, în cele din urmă ea ar putea compromite ceea ce este alianța militară cea mai de succes din istorie – NATO”, a spus șeful Pentagonului.
Însă avertismentul lui Esper a fost blând în comparație cu declarația dezlănțuită a senatorului american Lindsay Graham, unul dintre apropiații lui Donald Trump.
Arătând cât se poate de clar că Marea Britanie riscă „arderea punților” dacă alege Huawei în dezvoltarea tehnologiei ultrarapide 5G, el nu a stat să-și aleagă cuvintele.
„Singurul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este că scena politică la noi acasă (în SUA) este mai f...tă ca niciodată. Dar știți care este singurul lucru cu care suntem toți de acord? Că tehnologia Huwaei este o amenințare pentru Statele Unite și, credem noi, pentru întreaga ordine mondială”, a declarat Graham într-o conferință de presă.
„Nancy Pelosi (președinta Democrată a Camerei Reprezentanților) și Donald Trump nu vor lua multe cine împreună, dar dacă îi întrebați despre achiziționarea britanică a Huawei, vă vor da același răspuns. Suntem foarte fermi în privința angajamentului nostru – Republicani și Democrați – că dacă continuați pe calea Huawei, veți arde toate punțile.”
Premierul britanic Boris Johnson a încercat să stingă pălălaia, insistând pe faptul că Huawei va fi supravegheat îndeaproape și i se va interzice accesul la părțile centrale ale sistemelor de telecomunicații și în zonele sensibile, inclusiv instalațiile nucleare și militare.
Dar acesl lucru nu l-a liniștit pe Trump, scrie Asia Times. Acesta ar fi devenit „aploplectic” după ce a aflat că premierul britanic să bată palma cu Huawei.
„Donald Trump mi-a cerut să precizez că orice țară care alege să utilizeze furnizori 5G nefiabili pune în pericol capacitatea noastră de a face schimb de informații la cel mai înalt nivel”, a scris pe Twitter Richard Grenell, ambasador la Berlin și desemnat ca viitor șef al comunității americane de informații National Intelligence.
Amenințarea la adresa Londrei este foarte transparentă.
În afara Marii Britanii, cele mai importante două puteri economice ale UE, Germania și Franța, au de gând să includă Huawei în planurile lor 5G.
Dar acestea nu fac parte din comunitatea „Five Eyes”.
În ceea ce privește Australia, ea a rămas fermă pe poziții, blocând grupul chinez de telecomunicații și blamând atitudinea Marii Britanii.
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a afirmat că Huawei este „cartea de vizită a nefastei politici industriale chineze”, „o strategie alimentată prin furt și coerciție și exploatarea pieței libere, a companiilor private și a universităților”.
Secretarul de stat Mike Pompeo a calificat Huawei drept „calul troian al serviciilor de informații chineze”.
Însă, pentru clienții potențiali, precum Marea Britanie, argumentele economice pot prima în fața celor politice, în special acum, după ieșirea din UE, scrie Asia Times.
În plus, relația dintre Trump și Johnson nu este nici pe departe atât de fericită. Explicația este că Londra nu este dispusă să se arunce fără plasă de siguranță în brațele americanilor și încearcă să contrabalanseze relația cu orientarea spre China, o piață de un miliard de consumatori.
Săptămâna trecută, într-o discuție telefonică, Boris Johnson și Xi Jinping au acoperit o largă paletă de probleme, în special lupta împotriva epidemiei cu coronavirus și dezvoltarea relațiilor comerciale.
„China se consideră mai bine plasată pentru a profita de pe urma slăbiciunii care rezultă pentru Marea Britanie și UE”, arată un raport al Consiliului European.
Investițiile chineze în Marea Britanie au cunoscut un boom în ultimii ani, ajungând la 8,3 miliarde de dolari, față de 6,1 în 2018.
Tom Tugendhat, președintele comisiei de afaceri externe a Parlamentului, a dezvăluit de ce este China atât de atractivă ca partener de afaceri:
„Motivul pentru care proiectele chineze sunt cel mai adesea foarte rapide este că ei nu își fac griji minore cum ar fi planificarea sau drepturile muncitorilor.”