Marea dramă trăită de „Superman”. Mama sa i-a rugat pe medici să-l lase să moară

A dat viață celui mai popular erou din lumea benzilor desenate și a devenit un actor care a rămas în istorie datorită acestui rol.

Apoi, a fost lovit de un ghinion teribil și a rămas imobilizat într-un cărucior cu rotile. Nouă ani a durat suferința, până la finalul vieții încheiate prematur.

Christopher Reeve a avut toate atuurile pentru a reuși în cinematografie. Înalt de 1,93 metri, cu o fizionomie ieșită din comun și cu talent actoricesc nativ și perfecționat încă din adolescență, new york-ezul s-a impus la Hollywood. Face parte din categoria celor care au jucat un rol atât de mare încât tot restul carierei au fost urmăriți de acel personaj. Reeve se confundă cu Superman. Erou de benzi desenate, ai cărui părinți au fost artistul canadian Joe Schuster și scriitorul american Jerry Siegel. Certificatul de naștere al lui Superman a fost emis în 1932.

În SUA, benzile desenate aveau un succes uriaș în perioada Interbelică. Superman devenise idolul oricărui puști, iar revistele de profil se tipăreau într-un tiraj de varia între 1 - 2 milioane de exemplare. Dar personajul creat de cuplul Schuster - Siegel avea să devină cunoscut în întreaga lume, datorită cinematografiei.

În 1978, regizorul Richard Donner crea filmul care purta numele super-eroului. Rolul principal i-a revenit lui Christopher Reeve, în vârstă de 26 de ani la acea vreme. Tânărul actor avea să joace alături de nume grele de la Hollywood: Marlon Brando, Gene Hackman sau Larry Hagman (J.R. din serialul Dallas).

Superman venea de pe planeta Krypton, putea să zboare, să ridice obiecte care cântăreau mii de kilograme, să prindă gloanțe cu mâna și să vadă în infraroșu. Însă el trăia pe Pământ o viață dublă, identitatea lui fiind construită în jurul ziaristului Clark Kent.

Pelicula a avut un buget de 55 de milioane de dolari și încasări de 300 de milioane de dolari. Normal, succesul a impus apariția unor noi serii: Superman II (1980), Superman III (1983) și Superman IV (1987). De fiecare dată, Christopher Reeve a primit rolul principal și a intrat astfel în conștiința cinefililor.

Notorietatea de care s-a bucurat actorul mulți ani i-a fost însă amplificată de ceea ce avea să devină drama vieții. În 1995, în timpul unor filmări, „Superman” a căzut de pe cal. Fatalitatea a fost însă reprezentată de modul în care patrupedul s-a dezechilibrat și a aterizat peste actor.

În câteva secunde, soarta lui Reeve avea să se schimbe dramatic. Medicii i-au salvat viața, dar actorul a rămas imobilizat în cărucior, complet paralizat de la gât în jos. La 43 de ani, americanul avea să-și încheie forțat cariera. Și să lupte în fiecare zi, din punct de vedere psihic, pentru a depăși urmările accidentului.

„Uneori, noaptea, visez că mă aflu la bordul yachtului meu. O briză blândă umflă pânzele, iar barca alunecă sub lumina lunii. Noaptea sunt întotdeauna așa cum am fost fizic. Niciodată nu am avut un vis în care să fiu imobilizat în cărucior”, spunea actorul într-un interviu.

Reeve a avut puterea să-și povestească viața în cartea „Tot eu”. Mărturiile sunt cumplite. Rănile suferite de actor erau atât de grave, încât mama sa i-a implorat pe medicii să nu-l lase să se chinuie tot restul vieții și să nu-l salveze. Atunci când și-a revenit, Christopher a fost dărâmat psihic. A crezut că viața lui s-a sfârșit, dar soția sa, Dana Morosini, i-a spus că-l va sprijini și-i va fi alături tot timpul. „Ești tot tu. Și te iubesc”, a fost mesajul transmis de jumătatea actorului.

După nouă ani de chin, Reeve s-a stins din viață la data de 10 octombire 2004. „Superman” a fost răpus de un stop cardiac, la 52 de ani. Soția sa a murit doi ani mai târziu, din cauza cancerului pulmonar, la 45 de ani.