Marea Britanie va începe pregătirea piloților ucraineni și lucrează la transferul F-16 în Ucraina

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marea Britanie va începe pregătirea piloților ucraineni în această vară și lucrează deja cu alte țări la posibila furnizare de avioane de luptă F-16 Ucrainei.

Acest lucru, potrivit „ Adevărului European ”, este declarat într-o declarație a guvernului britanic.

În februarie, prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie va dezvolta un nou program de instruire pentru piloții ucraineni. Acest lucru va fi făcut pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a crea o nouă forță aeriană ucraineană echipată cu avioane de luptă F-16 care îndeplinesc standardele NATO.

„În această vară vom începe etapa inițială a pregătirii de bază pentru piloții ucraineni. Adaptăm programul folosit de piloții britanici pentru a le oferi ucrainenilor abilități de pilotaj pe care le pot aplica altor tipuri de aeronave”, a spus guvernul britanic într-un comunicat de presă.”

Susținere din partea NATO și altor țări în pregătirea piloților ucraineni

Aceștia au adăugat că acest antrenament are loc odată cu eforturile statului de a coopera cu alte țări în problema furnizării Ucrainei cu avioane de luptă F-16, pe care și-a ales-o ca fiind cele mai bune.

Secretarul general al NATO  a susținut anunțul făcut anterior de mai multe țări privind posibilitatea și dorința acestora de a se implica în învățarea pioților ucraineni și de a sprijini Ucraina față de invaziile ruse pe un termen cît mai îndelungat.

"Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina şi de a ne pregăti pe termen lung", a afirmat Stoltenberg la sosirea la o reuniune a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, la care participă în calitate de invitat.”

Totodată mai multe state membre NATO şi-au anunţat intenţia de a pregăti piloţi ucraineni pentru a putea opera F-16, între care SUA, Marea Britanie sau Polonia. Pe lângă livrările de arme, secretarul general al NATO a precizat că, pentru a continua susţinerea Ucrainei, statele aliate trebuie, de asemenea, să crească producţia de arme şi muniţii, o problemă despre care a spus că va face parte din viitoarele discuţii ale miniştrilor apărării.

"Trebuie să evităm crearea de noi bariere între aliaţii NATO, trebuie să consolidăm baza industrială transatlantică pentru a ne asigura că ne putem reface propriile stocuri, pentru a ne garanta propria disuasiune şi apărare, dar şi pentru a continua să sprijinim Ucraina", a afirmat Stoltenberg.”

Amintiți-vă că președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a călătorit la Londra pe 15 mai , inclusiv pentru a se întâlni cu Sunak. De asemenea, șeful statului a anunțat continuarea cooperării cu Marea Britanie pentru a extinde capacitățile Ucrainei pe pământ și pe cer.