Marea Britanie: submarinele nucleare sunt VULNERABILE la hackeri

Necazurile se ţin lanţ în Regatul Unit iar problemele cu cyber security devin tot mai accentuate. După masivul atac al hackerilor care a avut loc spătămânile trecute şi curioasa blocare informatică a British Airways, media engleză şi mulţi analişti s-au întrebat cât de vulnerabil este Regatul Unit. După cât se pare, nu puţin, având în vedere cât a suferit sistemul sanitar cu acest malware care a cauzat probleme într-o bună parte a lumii.

Ceea ce a produs îngrijorare printre analiştii British American Security Information Council (BASIC), este în mod special programul Trident, cu alte cuvinte sistemul de rachete balistice cu care sunt dotate submarinele din clasa Vanguard. După recente rapoarte de analiză asupra stării de securitate navală, aparatul informatic a determinat vulnerabilitatea sistemului Trident în faţa unor atacuri sofisticate ale hackerilor. O dată intraţi în sistem, piraţii informatici ar putea redefini planurile de atac, să modifice comenzile, până la tragica consecinţă a intrării în codurile folosirii armelor balistice.

MInisterul Apărării britanic, întrebat după publicarea raportului Basic, a răspuns, ca de obicei, respingând acuzaţiile şi a numit chestiunea ca pură speculaţie, din moment ce submarinele, odată intrate în activitate, vor pierde contactul cu liniile internet, de fapt excluzând posibilitatea unor atacuri ale hackerilor prin intermediul vreunei reţele.

Vulnerabilitatea Regatului Unit în faţa atacurilor informatice constituie de mai mult timp un adevărat călcâi al lui Ahile al Apărării Majestăţii Sale. În ultimul an, a făcut vâlvă eşuarea unor teste efectuate în largul Floridei de un submarin din programul Trident, despre care guvernul încă n-a dat nicio explicaţie. Partidele de opoziţie ceruseră în unanimitate ca guvernul să vină şi să explice Parlamentului eşuarea răsunătoare a exerciţiilor balistice, dar nu a venit niciun răspuns oficial care să risipească dubiile. Dubii care au alimentat ipoteza potrivit căreia, în spatele eşuărilor balistice din iunie, ar fi în realitate un atac hacker care a fost ascuns voit de Marina britanică.

Riscul este mult mai mare, scrie Occhi della guerra. Faptul că sistemul de rachete cu focos nuclear poate fi infectat de malware externi, arată destul de clar necesitatea dotării cu aparatură informatică nu numai complet nouă, dar şi care să fie continuu în pas cu inovaţiile în domeniul viruşilor informatice.

Războiul cibernetic a asumat un rol de prim-plan în apărarea SUA, atât în termeni de investiţii cât şi de strategii. Atacul virusului Wannacry e doar un exemplu de cât de uşor este dobori o naţiune. De data aceea  a fost sistemul sanitar britanic cel care intrase în colaps. Dar aici e vorba de ceva mult mai grav: de sistemul de rachete nucleare al Regatului Unit şi atunci problema ar putea deveni hotărât mai importantă.