Guvernul lui Rishi Sunak a ajuns la un acord cu Franța pentru a spori cooperarea privind emigranții care folosesc bărci pentru a traversa Canalul.
Aranjamentul, semnat luni dimineață, promite o creștere cu 40% a numărului de patrule pentru a încerca să detecteze bărcile care vor să ajungă în Franța.
Sunak, care a fost supus unei presiuni intense din partea parlamentarilor conservatori pentru a reduce numărul de emigranți, a spus că prioritatea politică este rezolvarea acestei probleme. „Când vine vorba de migrație, prioritatea Marii Britanii este să încerce să controleze migrația ilegală. Această situație nu poate fi remediată peste noapte. Însă, există o serie de lucruri care s-ar putea face pentru a diminua emigrările.”
Acordul dintre Marea Britanie și Franța
Acordul, care urmează să fie semnat de Suella Braverman, ministrul de interne al Regatului Unit, și omologul său francez, Gérald Darmanin, promite un mai bun schimb de informații între cele două țări. Un alt element va fi un grup de lucru care se concentrează pe creșterea numărului de cetățeni albanezi care călătoresc în Marea Britanie, mulți dintre ei fugind de economia problematică și de corupția din țara lor. Rămâne de văzut ce efect vor avea aceste măsuri.
Regatul Unit cooperează deja cu Franța în ceea ce privește eforturile de reducere a numărului de emigranți. Conform unui acord încheiat anul trecut, Marea Britanie va oferi Franței încă 55 de milioane de lire sterline pentru a ajuta la finanțarea acestui program.
Abordarea lui Boris Johnson
James Cleverly, secretarul de externe al Marii Britanii, a declarat luni dimineață că, deși nu cunoaște o măsură specifică privind reducerea numărului de emigranți, o astfel de cooperare internațională este vitală. „În cele din urmă, ceea ce vrem să vedem este că emigranții vor fi din ce în ce mai puțini, dar trebuie să fim realiști”, a spus el.
„Aceste acorduri au efect. Nu sunt soluția completă. Trebuie să lucrăm cu țările prin care acești oameni călătoresc și trebuie să ne asigurăm că procesele noastre juridice sunt rapide, eficiente și corecte.”
Abordarea lui Boris Johnson de a încerca să reducă numărul de puncte de trecere a frontierei a fost o politică controversată prin care se angaja să deporteze persoanele care cereau azil politic, fără a avea posibilitatea de a se întoarce vreodată în Marea Britanie. Cu toate acestea, această măsură nu a avut impact asupra emigranților, potrivit The Guardian.