Guvernul Boris Johnson va socoti „ingerință ostilă în treburile interne” orice acțiune a Bruxellesului de a împiedica Londra să părăsească Uniunea.
Marea Britanie va adopta o poziție agresivă față de Uniunea Europeană dacă negocierile pentru încheierea unui acord eșuează. Londra amenință să suspende cooperarea cu Bruxellesul în materie de securitate, pentru a convinge UE să nu permită o nouă amânare a Brexitului.
Cu 21 de zile înainte de data planificată pentru ieșirea din Uniune, viitorul Brexitului rămâne incert.
„Negocierilor se vor încheia probabil în această săptămână”, a declarat pentru revista britanică Spectator o sursă neidentificată de la biroul din Downing Street nr. 10 al premierului Boris Johnson. Sursa a adăugat că aceia care sperau într-un ajutor al cancelarei Angela Merkel în favoarea Londrei s-au „înșelat”.„Acest guvern (britanic) nu va mai negocia, deci orice amînare va fi total inutilă”, a declarat sursa citată.
„Fie vom ieși fără acord pe 31 octombrie, fie vor fi alegeri și apoi vom ieși fără acord.”
Cooperarea în domeniul apărării și securității va fi afectată dacă UE încearcă să țină Marea Britanie în interiorul Uniunii, a spus răspicat sursa Spectator. De asemenea, ea a adăugat că Londra va oferi relații privilegiate bilaterale și o bună cooperare statelor care se vor opune unei noi amânări a Brexitului.
Ediția de duminică a ziarului Times cita și ea doi miniștri ai cabinetului Johnson, care avertizau că, dacă Marea Britania va fi forțată să mai rămână în UE, printr-o nouă amânare a Brexitului, ea va sabota fățis Uniunea, prin blocarea bugetului pentru 2021-2027 și numirea lui Nigel Farage în postul de comisar european.
Ultima soluție: alegerile-manifest
Boris Johnson a declarat cu obstinație că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără acord, în ciuda faptului că o lege impusă de opozanții săi îl obligă să solicite o nouă amânare a Brexitului dacă nu ajunge la un nou acord cu Bruxellesul până pe 19 octombrie, iar o altă lege interzice ieșirea din UE fără un acord.
Prim-ministrul britanic a declarat însă și că se va supune legilor în vigoare, fără a explica această contradicție. De asemenea, el a cerut insistent alegeri anticipate, însă Parlamentul de la Londra nu a fost de acord ca acestea să aibă loc înainte de 31 octombrie.
Sursa citată de Spectator pare să aibă în vedere două perspective în privința amânării Brexitului: în principiu, consideră că guvernul Johnson are suficiente mijloace legale la îndemână pentru a împiedica o nouă amânare. Dacă, totuși, va fi forțat să întârzie din nou Brexitul, atunci va convoca alegeri generale în care va cere britanicilor să se pronunțe în favoarea unui Brexit fără acord.
„Juriștii noștri au arătat clar că avem la îndemână tot felul de instrumente pentru a zădărnici amânarea, pe care, din motive evidente, nu le voi detalia aici”, a explicat sursa pentru Spectator.
Dacă totuși amânarea nu va putea fi evitată, „ne vom concentra pentru a câștiga alegerile pe baza unui manifest de revocare imediată a întregii ordini juridice a UE fără alte negocieri, apoi vom ieși”.
De asemenea, sursa a mai declarat că sprijinul Uniunii Europene în favoarea unei amânări a Brexitului va fi considerat de guvernul britanic drept o ingerință ostilă în politica internă „și peste jumătate din opinia publică va fi de acord cu noi”.
„Bruxellesul este de vină”
Boris Johnson a discutat marți la telefon cu Angela Merkel în legătură cu noile propuneri ale premierului britanic, a dezvăluit o sursă de la Downing Street 10. Potrivit acesteia, cancelara germană a afirmat că un acord este „esențialmente imposibil” și că Irlanda de Nord trebuie neapărat să rămână în uniunea vamală europeană.
Or, guvernul Johnson nu este de acord cu această idee, deoarece ar menține dependența unei părți a Marii Britanii de Uniunea Europeană.
Potrivit unui sondaj realizat de ComRes pentru Daily Telegraph, 63% dintre britanici cred că Uniunea Europeană este principala responsabilă de un eventual Brexit fără acord. De asemenea, 42% se pronunță în favoarea unei ieșiri fără acord, în vreme ce doar 32% se opun acestei alternative.