Marea Britanie, șantajată de SUA. Istoria secretă a “relației speciale”

Alianța privilegiată dintre Statele Unite și Marea Britanie după a doua conflagrației mondială nu a fost atât de lipsită de convulsii pe cât înregistrează istoria oficială.

Marea Britanie, șantajată de SUA. După cel de al doilea război mondial, SUA a devenit cea mai mare economie și putere militară a lumii. În aceste condiții, politicienii britanici și-au asumat rolul de secondanți ai “verilor” de peste ocean.

Colaborarea extrem de strânsă dintre cele două țări a primit numele de „relație specială”.  Termenul a fost lansat de Winston Churchill într-un interviu acordat New York Times în 1945. Premierul britanic a repetat expresia, un an mai târziu, în celebrul său discurs de la Fulton.  Relația specială” era deja o realitate încî din timpul războiului, având în vedere legăturile extrem de strînse la  nivel politic, diplomatic, cultural, economic, militare și istoric dintre cele două națiuni.

Marea Britanie, șantajată de SUA

În ciuda fidelității arătate de Londra, Washingtonul a recurs uneori la amenințări atunci când britanicii manifestau reticență.Astfel, liderii de a Londra au fost forțați „să îndeplinească o misiune de spionaj riscantă” împotriva URSS. Premierului britanic Harold MacMillan I s-a pus în vedere că dacî țara sa refuză să-și assume această misiune, SUA va reexamina cu atenție “relația specială” cu Regatul Unit.

Istoria secretă. Cum i-au dus comuniștii de nas pe legionari

Dezvăluirea este făcută de istoricul Ian Ballantyne într-un podcast numit „Conversațiile Războiului Rece”. „S-a montat  tehnologie modernă de spionaj pe submarine vechi.  Această tehnologie le-a transformat în niște Super-T ”.

Misiune ultra-secretă

„Lui MacMillan i s-a spus dacă nu va trimite submarinele  în Marea Barents pentru a culege informații, atunci americanii și-ar revizui atitudinea față de Regatul Unit. I s-a pus în vedere că trimiterea acestor submarine în misiune că este un element major al relației speciale”.

Unul dintre submarinele implicate în această operațiune a fost HMS Taciturn.„A navigat o lungă perioadă de timp în Marea Barents. Vorbim despre săptămâni în șir în care echipajul nu a avut niciun contact cu lumea exterioară. „Sarcina  principală a acestor submarine era să patruleze în largul coastelor Uniunii Sovietice și să rămână ascuns. Trebuiau să spioneze și să stocheze informațiile obținute de radar pentru a încerca să obșină o imagine cât mai a  noilor arme sovietice și a tehnologiei cae stătea în spatele acestora.

Istoria secretă. Cernobîlul scufundat al submarinelor amenință lumea

„Au fost misiuni secrete, iar echipajelor și tuturor celor implicați  li s-a spus să nu sufle o vorbă nici măcar familiilor.” „marea Britanie ar fi riscat tot felul de represalii din partea sovieticilor, dacă misiunea ar fi fost descoperită.

Pe lângă riscurile inerente, echipajele au fost nevoite să îndure condiții extrem de grele. „Erau misiuni foarte riscante, iar condiții îngrozitoare - lipsă de apă, imposibilitatea de a te spăla, lipsa de aer continua”.„Acești căpitani de submarine serviseră și în al doilea război mondial și știau la ce riscuri se expuneau. Aceste submarine erau înarmate cu torpile și primiseră ordin să se apere dacă erau încolțite”, scrie ziarul britanic Express.

Care e asemănarea dintre China și SUA? Bancul îngrozește America