Anunţul a fost făcut printr-un comunicat transmis de de Theresa May, ministrul de Interne britanic, care a precizat că "acest lucru înseamnă că un atac terorist este extrem de posibil, dar nu există informaţii secrete care să sugereze că un atac este iminent".

"Creşterea nivelului de alertă este legată de evoluţiile din Siria şi Irak, unde grupuri teroriste plănuiesc atacuri împotriva Occidentului. Este posibil ca unele dintre aceste scenarii să implice luptători străini care au ajuns acolo din Marea Britanie şi din alte ţări din Europa pentru a lua parte la acele conflicte", a adăugat Theresa May.

După declaraţiile ministrului de Interne britanic, premierul britanic David Cameron a declarat că Statul Islamic reprezintă pentru Marea Britanie o ameninţare mult mai mare decât se credea înainte. Cameron a atras atenţia asupra faptului că islamiştii se extind în Iordan şi Liban, până la graniţa cu Turcia, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu un stat terorist care ar putea înconjura un stat membru NATO, scrie Daily Mail.

Măsuri de securitate sporite au fost solicitate pentru împiedicarea cetăţenilor britanici care pleacă în Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupurilor militante, după ce s-a dezvăluit faptul că bărbatul suspectat de uciderea jurnalistului american James Foley, în urmă cu aproape două săptămâni, este britanic.