Premierul britanic David Cameron abandonează un raport guvernamental privind imigraţia din Uniunea Europeană, după ce ministrul de interne, Theresa May, nu a reuşit să furnizeze dovezi pentru a-şi susţine ideea de a impune limitări mai stricte în privinţa imigranţilor, relatează Financial Times.
May, al cărei minister era responsabil cu elaborarea raportului, declarase în luna decembrie că "s-a abuzat de dreptul la liberă circulaţie" şi că unii imigranţi au fost atraşi de "accesul la ajutoarele sociale", însă ministrul a întâmpinat probleme în a dovedi că limitarea imigraţiei din UE este benefică pentru Marea Britanie.
Imigraţia s-a impus pe agenda politică britanică în contextul în care guvernul de la Londra şi-a înăsprit retorica cu privire la acest subiect, dar miniştrii cabinetului Cameron nu au reuşit să furnizeze dovezi care să susţină afirmaţiile, repetate de premierul britanic, potrivit cărora mulţi imigranţi călătoresc în Marea Britanie pentru a profita de sistemul generos de ajutoare sociale.
Disconfortul resimţit de guvern în privinţa imigraţiei s-a agravat marţi, atunci când Robert Chote, şeful Biroului pentru responsabilitate bugetară, a declarat în faţa parlamentului că situaţia fiscală a ţării s-ar înrăutăţi dacă imigraţia netă ar fi mai mică, deoarece este mai probabil ca imigranţii să fie la vârsta la care sunt apţi de muncă.
În prezent, David Cameron a cerut amânarea raportului realizat de Ministerul de Interne până după alegerile europarlamentare din luna mai.
Liberal-democraţii şi funcţionarii publici s-au plâns de faptul că proiectul de raport nu se baza pe dovezi şi era în mod clar unul politic. Mai mult, unele surse din administraţia britanică cred că raportul Theresei May ar putea să nu fie niciodată făcut public.
"Nu pot publica raportul înainte de alegerile europene, deoarece ar trebui să recunoască că libertatea de circulaţie este un lucru bun", a declarat un oficial pentru Financial Times, preluat de Agerpres.
Raportul Theresei May despre normele de liberă circulaţie din UE urma să fie publicat la începutul anului.
Cu toate acestea, surse apropiate raportului susţin că May a primit numeroase dovezi din mediul academic şi din mediul de afaceri, care susţineau ideea unei pieţe unice a forţei de muncă în UE, argumentând că aceasta a făcut Marea Britanie competitivă şi a fost benefică pentru economie.
Raportul ministrului de interne britanic, acum amânat pe termen nedefinit, era doar unul dintre rapoartele care urmau să fie publicate la 21 februarie. "Îl vom publica atunci când va fi gata", a indicat laconic Downing Street.