David Frost, negociatorul Regatului Unit pentru perioada post-Brexit, a avertizat că țara sa nu va accepta nici un acord cu blocul comunitar care i-ar limita independența.
Marea Britanie nu va deveni un „stat vasal” al Uniunii Europene (UE), indiferent care va fi acordul comercial post-Brexit încheiat cu cei douăzeci și șapte, a declarat, sâmbătă, negociatorul britanic David Frost.
„Nu, nu vom fi un stat vasal al UE”, a insistat David Frost, în condițiile în care negocierile Marii Britanii cu blocul comunitar, care sunt impotmolite, se apropie de termenul final.
Înaintea celei de-a opta și ultima rundă de discuții cu UE săptămâna viitoare, negociatorul David Frost a subliniat că Marea Britanie „nu va face concesii cu privire la principiul fundamental de a avea controlul asupra propriilor legi”.
„Nu vom accepta clauze care să ofere UE control asupra monedei noastre sau asupra modului de a ne organiza lucrurile aici, în Marea Britanie, iar acest lucru nu ar trebui să fie un subiect de polemici”, adăugat el.
„Asta înseamnă să fii o țară independentă, pentru aceasta poporul britanic a votat și asta se va întâmpla la sfârșitul anului, indiferent ce se va întâmpla”, a declarat David Frost.
Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la aproape patru ani după un referendum important care a marcat sfârșitul a aproape 50 de ani de mariaj cu blocul comunitar.
Dar Regatul Unit rămâne guvernat de reglementările europene până la sfârșitul anului, în timp ce cele două părți încearcă să definească termenii relației lor viitoare. Un procedeu complicat pentru că negocierile patinează în mai multe puncte, iar timpul presează ambele părți pentru a ajunge la un acord, dat fiind faptul că acesta și textele de lege vor trebui să fie validate de către statele membre și ratificate de Parlamentul European.
Aceast blocaj sporește temerile unui Brexit fără acord, după 31 decembrie.
Cu toate acestea, David Frost a clarificat că prim-ministrul Boris Johnson și miniștrii săi nu se „tem” de un astfel de scenariu.
„Dacă ajungem la un acord care reglementează comerțul precum cel pe care îl avem cu Canada, minunat. Dacă nu ajungem acolo, suntem total pregătiți pentru asta ”, a spus el.
Fără un acord înainte de 31 decembrie, doar regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu tarifele lor ridicate și controalele vamale extinse, s-ar aplica relațiilor comerciale dintre cei doi parteneri. Ceea ce va slăbi economiile deja lovite puternic de pandemia Covid-19.