Un raport oficial indică „un declin general al apartenenței la Creștinism” și cere o „reașezare” a țării pe alte baze.
Marea Britanie asistă la „un declin general” al apartenenței sale la Creștinism și a venit timpul pentru ca viața publică să capete un „caracter mai pluralist”, se arată într-un raport.
Unul din doi britanici afirmă că nu aparțin Creștinismului, este concluzia unui studiu care a durat doi ani și citat de The Independent. În plus, s-a constatat o reorientare de la cultele principale către bisericile penticostală și evanghelică.
Comisia pentru Religie și Credință (Corab), care a sintetizat raportul, conține membri creștini, musulmani, sickhși și hinduși.
Proporția celor care nu împărtășesc nici o religie a crescut de la numai o treime, în 1983, la aproape jumătate, în 2014, arată raportul, care conchide:
„Caracterul pluralist al societății moderne ar trebui să se reflecte în forumurile naționale, cum ar fi Camera Lorzilor, astfel încât să includă o paletă mai largă de vederi și tradiții religioase și ale unor culte creștine altele decât Biserica Angliei.”
Arhiepiscopii de Canterbury și de York, ca și episcopii de Durham, Londra și Winchester au locurile rezervate automat în Camera Lorzilor, împreună cu alte 21 de locuri rezervate altor episcopi.
Ed Kessler, vicepreședintele Corab, a declarat pentru The Independent:
„Este o anomalie să ai 26 de episcopi anglicani în Camera Lorzilor. Este nevoie de o mai bună reprezentare a diferitelor religii și credințe în Marea Britanie de astăzi.”
Raportul cere și o serie de schimbări în școli, privind modul în care se face educația religioasă. Astfel, programa ar avea tendința „de a portretiza religiile doar într-o lumină pozitivă (...) și tind să omită rolul religiilor în consolidarea stereotipelor și prejudecăților în jurul unor probleme cum ar fi genul (în loc de sex – n.r.), sexualitatea, etnicitatea și rasa”, se mai arată în raport.
Documentul solicită și „o reașezare a religiilor și credințelor în Marea Britanie ”, pentru a da mai multe oportunități oamenilor de a se manifesta, „indiferent de credința sau absența acesteia”.