Marea Britanie trimite o navă de război în Guyana. Tensiuni cu Venezuela

Sursa foto: Pixabay

Marea Britanie a anunțat duminică că va trimite o navă de război a Marinei Regale în apele din largul Guyanei din cauza unei noi explozii în disputa teritorială de lungă durată dintre Venezuela și aliatul său sud-american.

Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat că nava de patrulare HMS Trent va fi în zonă la sfârșitul acestei luni pentru a participa la „angajamente”.

Tensiunile au crescut după ce Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a reînnoit pretențiile țării sale asupra regiunii Essequibo, bogată în petrol, din Guyana, care datează de 100 de ani.

La începutul acestei luni, vecinii sud-americani au convenit să nu folosească forța pentru a soluționa disputa.

Ministerul britanic al Apărării (MoD) a precizat într-o scurtă declarație că „HMS Trent va vizita Guyana, aliat regional și partener al Commonwealth-ului, la sfârșitul acestei luni, ca parte a unei serii de angajamente în regiune în timpul desfășurării misiunii sale de patrulare în Atlantic”.

Rapoartele spun că nava va petrece Crăciunul în Barbados și apoi va merge în apele din largul coastei Guyanei. BBC a declarat că portul nu este destul de adânc pentru ca nava să acosteze în Georgetown, care este capitala țării.

Radiodifuzorul a fost primul care a raportat despre desfășurare. Ei au spus că este „o demonstrație de sprijin diplomatic și militar pentru fosta colonie britanică”.

Marea Britanie va colabora cu alte țări

David Rutley, ministrul de externe al Regatului Unit, a vizitat Guyana la începutul acestei luni și a declarat din nou că frontierele suverane „trebuie respectate” și că Marea Britanie va colabora cu alte țări „pentru a se asigura că integritatea teritorială a Guyanei este menținută”.

Armata venezueleana. Sursa foto: Wikipedia

Caracas revendică de mult timp Essequibo, care reprezintă aproximativ două treimi din teritoriul Guyanei, iar în ultimele luni a făcut mai mult zgomot în această privință.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Guyana, care se ocupă de această zonă de peste 100 de ani, a acordat companiilor petroliere permisiunea de a lucra acolo. Oamenii din zonă se tem de un posibil conflict pentru cei 160.000 de kilometri pătrați de teren îndepărtat.

La 3 decembrie, guvernul lui Maduro a organizat un referendum controversat. Potrivit oficialilor din guvernul de stânga dură, 95% dintre alegători au fost de acord ca Venezuela să fie recunoscută ca proprietar de drept al Essequibo.

De atunci, Maduro a început să se folosească de lege pentru a face din Essequibo o provincie a Venezuelei și a impus companiei petroliere de stat să acorde licențe pentru extracția de petrol în zonă.

Aceasta este ceea ce președintele Guyanei, Irfaan Ali, a numit o „amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale”. Sursa: insiderpaper.com