Marea Britanie, Japonia și Italia vor construi un avion de luptă care poate fi pilotat de inteligența artificială

Avioane f16. sursa: Arhiva EVZ

Un avion de luptă de generația a șasea, cu inteligență artificială, va fi dezvoltat într-un proiect de parteneriat între Japonia, Marea Britanie și Italia. Se așteaptă ca aeronava să rivalizeze cu cele mai bune avioane de război folosite în prezent de puteri precum China și Rusia și, eventual, chiar și de aliatul lor, Statele Unite.

Japonia, Marea Britanie și Italia își unesc proiectele de avioane de luptă de ultimă generație într-un parteneriat de pionierat care implică Europa și Asia și care reprezintă prima colaborare industrială majoră în domeniul apărării în afara Statelor Unite de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acordul, despre care Reuters a relatat în iulie, are ca scop punerea în funcțiune a unui avion de luptă avansat de primă linie până în 2035, prin combinarea proiectului Future Combat Air System al Marii Britanii, cunoscut și sub numele de Tempest, cu programul F-X al Japoniei, în cadrul unei inițiative numite Global Combat Air Programme (GCAP), au precizat vineri cele trei țări într-un comunicat.

În contextul invaziei Rusiei în Ucraina și al intensificării activității militare chineze în jurul Japoniei și Taiwanului, acordul ar putea ajuta Tokyo să contracareze puterea militară în creștere a vecinului său și ar putea oferi Marii Britanii un rol mai important în materie de securitate într-o regiune care este un motor cheie al creșterii economice globale.

„Ne-am angajat să susținem o ordine internațională bazată pe reguli, liberă și deschisă, ceea ce este mai important ca niciodată atunci când aceste principii sunt contestate, iar amenințările și agresiunile sunt în creștere”, au afirmat cele trei țări într-o declarație comună a liderilor lor.

Proiectarea aeronavei va dispune de capacități digitale avansate

Pe fondul deteriorării securității regionale, Japonia va anunța în această lună un plan de consolidare militară care ar trebui să dubleze cheltuielile pentru apărare la aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB) în cinci ani.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat separat că țara sa trebuie să rămână în fruntea tehnologiei de apărare.

„Înseamnă că putem menține țara în siguranță în fața noilor amenințări cu care ne confruntăm, precum și că putem aduce miliarde în economia noastră și susține zeci de mii de locuri de muncă în întreaga țară", a declarat Sunak, care a vizitat o bază aeriană din estul Angliei. „Este, de asemenea, un lucru bun pentru reputația noastră internațională.”

BAE Systems PLC din Marea Britanie, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia și Leonardo din Italia vor conduce proiectarea aeronavei, care va dispune de capacități digitale avansate în domeniul inteligenței artificiale și al războiului cibernetic, potrivit Ministerului japonez al Apărării, citat de Euronews.es.