Marea Britanie a intrat sâmbătă în noua sa viață în afara UE, cu provocarea de a crea noi legături cu blocul celor 27 și de a-și defini noul loc în lume.
În fața Parlamentului din Londra, britanicii s-au sărutat și au cântat „God Save the Queen” pentru a savura „independența” redobândită. În nordul eurosceptic al Angliei, vinul spumos englezesc curgea și au fost trase focuri de artificii.
Iar incendierea steagului Uniunii Europene, la Londra, a făcut înconjurul lumii. Asemenea imagini nu se văd decât în Irak, cu steagul SUA.
La Edinburgh, dimpotrivă, s-a au aprins lumânări pentru a jeli divorțul de UE. Unii și-au petrecut ultimele minute în UE la bordul unui feribot Calais-Dover noaptea pe canalul Mânecii, alternând sentimente de „tristețe” și „resemnare”.
După trei ani și jumătate de zvârcoliri, Brexit-ul, votat cu 52% în 2016 , este acum realitate. Parâmele au fost aruncate, după 47 de ani de stat la cheul european. UE a pierdut pentru prima dată un stat membru - și 66 de milioane de locuitori, scrie AFP.
Însă, dacă premierul britanic Boris Johnson a promis în ultimele luni o nouă „epocă de aur” pentru țara sa, totul rămâne de făcut pentru a da o existență concretă a sloganului său „Global Britain”, menit să simbolizeze o țară gata să facă față mondializării.
Se vor întoarce insularii către Statele Unite, care le întind lung brațele? Vor deveni un concurent neoliberal, deregulat, la porțile UE? Sau dimpotrivă, vor rămâne apropiați de europenii care rămân parteneri esențiali?
Începând de luni, fostul primar al Londrei trebuie să-și prezinte viziunea într-un discurs, în timp ce negociatorul european Michel Barnier își va detalia prioritățile pentru noua fază de discuții care se va deschide cu Londra.
Exprimându-se cu o oră înainte de marele salt din UE, liderul conservator Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, care a pariat totul pentru Brexit, a promis un „succes răsunător”, „indiferent de obstacole”, precum și „ începerea unei noi ere a cooperării prietenoase” cu UE.
Istoric, Brexit marchează un nou episod în care totul rămâne de scris, dar nu și sfârșitul diviziunilor care au fracturat Regatul Unit.
Remainers-ii păstrează un gust amar, în special în provinciile britanice care au votat copleșitor să rămână în UE, în Scoția și în Irlanda de Nord.
Entuziaste sau afectate , ziarele britanice au rezervat evenimentului comentarii divizate. „Punct de plecare: Marea Britanie părăsește UE”, rezumă Times. Tabloidul Daily Express salută un „nou Regat Unit glorios” , în timp ce Daily Telegraph, aproape de guvernul conservator, detaliază planurile primului ministru de a impune controale vamale pe produsele europene și salută într-un editorial: „Bine jucat, popor britanic, în sfârșit afară”
Momentul este cu siguranță istoric, steagul britanic a dispărut din instituțiile europene (și viceversa) , dar nu aduce nicio schimbare concretă și majoră în viitorul imediat.
Pentru ca divorțul să se facă lin, Marea Britanie va continua să aplice normele UE până la 31 decembrie. Comerț, securitate, pescuit ... În următoarele săptămâni, negocierile dintre Bruxelles și Londra, care se așteaptă să fie dure, se vor deschide pentru a defini viitoarea lor cooperare. Rezultatul lor rămâne foarte incert.
„Nu putem lăsa o concurență nefastă între noi”, a avertizat președintele francez, Emmanuel Macron, într-o scrisoare adresată britanicilor și publicată de Times.
„Părăsiți Uniunea Europeană, dar nu părăsiți Europa. Nu vă separați de Franța și nici de prietenia poporului francez. Canalul Mânecii nu a reușit niciodată să ne îndepărteze destinele. Nici Brexit nu va reuși mai mult”, a afirmat liderul de la Elysee.
Însă Londra dorește un Brexit în viteză și exclude orice prelungire a tranziției după 2020. Un calendar prea strâns, a estimat Bruxelles-ul.