Marea Britanie, în brațele lui Trump sau la șuetă la gard, cu vecina UE?

Marea Britanie, în brațele lui Trump sau la șuetă la gard, cu vecina UE?

Marea Britanie a intrat sâmbătă în noua sa viață în afara UE, cu provocarea de a crea noi legături cu blocul celor 27 și de a-și defini noul loc în lume.

Se vor întoarce insularii către Statele Unite, care le întind lung brațele? Vor deveni un concurent neoliberal, deregulat, la porțile UE? Sau dimpotrivă, vor rămâne apropiați de europenii care rămân parteneri esențiali?

Începând de luni, fostul primar al Londrei trebuie să-și prezinte viziunea într-un discurs, în timp ce negociatorul european Michel Barnier își va detalia prioritățile pentru noua fază de discuții care se va deschide cu Londra.

Exprimându-se cu o oră înainte de marele salt din UE, liderul conservator Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, care a pariat totul pentru Brexit, a promis un „succes răsunător”, „indiferent de obstacole”, precum și „ începerea unei noi ere a cooperării prietenoase” cu UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Istoric, Brexit marchează un nou episod în care totul rămâne de scris, dar nu și sfârșitul diviziunilor care au fracturat Regatul Unit.

Remainers-ii păstrează un gust amar, în special în provinciile britanice care au votat copleșitor să rămână în UE, în Scoția și în Irlanda de Nord.