Marea Britanie, împărțită în două de opțiunile „pro” și „contra” UE
- Simona Stupar
- 23 iunie 2016, 00:00
Aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt chemați, azi, la urne în cadrul unui referendum privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană
Cele două tabere rivale în referendumul pentru UE au participat la o dezbatere aprinsă, marți seara, în fața unei audiențe de 12.500 de oameni, prezenți pe o arenă de concerte din Londra. A fost ultima șansă ca reprezentanții taberelor „pro” și „contra” rămânerii Marii Britanii în UE să-și expună argumentele și să încerce să atragă alegătorii de partea lor. Sondajele de opinie sunt contradictorii, unele arată că 53% votează pentru rămânere și 46% pentru ieșire; altele că ar fi, de fapt, 49% pentru ieșirea din UE și doar 47% pentru rămânere.
Imigrație și economie
Unul dintre subiectele cele mai dezbătute a fost cel al imigrației, iar primarul musulman al Londrei, Sadiq Khan, care susține rămânerea în Uniune, s-a certat cu predecesorul său în această funcție, Boris Johnson, un actor- cheie al campaniei pentru „ ieșire” din UE. „Spui minciuni și sperii oamenii”, a spus Khan, referinduse la un fluturaș care avertiza în privința Turciei care va deveni membră UE. Replica lui Johnson a fost că și tabăra „adversă” a folosit o „sperietoare”: faptul că părăsirea blocului comunitar ar afecta grav economia Marii Britanii.
Efect în lanț în Europa
În același timp, politicienii din toată Europa au început să ceară referendumuri legate de UE.
În 1975, în Regatul Unit a avut loc un referendum pentru retragerea din Comunitatea Economică Europeană, 67,2% dintre alegători spunând „nu”
Mișcarea de Cinci Stele din Italia vrea referendum privind păstrarea monedei euro. În Franța, lidera Frontului Național, Marine Le Pen, a promis că Franța va avea propria consultare publică și și-a afirmat susținerea pentru Brexit.
Liderul formațiunii de extrema dreaptă din Danemarca, Partidul Popular, Kristian Thulesen Dahls, vrea ca țara sa să urmeze la acest capitol.
Irene Wennemo, secretar de stat în Ministerul suedez al Muncii, a declarat că dacă va avea loc un referendum în Danemarca, este foarte posibil ca sentimentul anti-UE să se extindă în toată Scandinavia. Sentimentul eurosceptic este în creștere și în Olanda, două treimi dintre alegători respingând, recent, Acordul de liber schimb dintre Ucraina și UE.
La urne
Potrivit Comisiei Electorale, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoția - 3,99 milioane, în Țara Galilor - 2,27 milioane, în Irlanda de Nord - 1,26 milioane și în Gibraltar - 24.117 alegători. Secțiile de vot sunt deschise între orele 6.00-21.00 GMT (9.00- 24.00, ora României). Televiziunile nu intenționează să dea exit-polluri, deoarece marja de eroare este prea mare. Alegătorii vor primi un singur buletin de vot, pe care este scrisă întrebarea: „Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”.
„Stratagema lui Tata-socru”, ultima soluție anti-Brexit
Sistemul instituțional britanic, sprijinit de „establishmentul” mondial, dorește cu orice preț să împiedice Brexit- ul. Chiar dacă asta ar însemna sfidarea principiului nr. 1 al democrației, care spune că majoritatea decide.
FOTO:David Cameron, alături de soția sa, Samantha, fiica vitregă a lui William Astor FOTO: AGERPRES
În urmă cu două săptămâni, socrul lui David Cameron, lordul William Astor, a dezvăluit cu nonșalanță „arma secretă” pe care partizanii rămânerii în Uniunea Europeană o au în vedere, pentru a o folosi în disperare de cauză: Parlamentul britanic să ignore un eventual vot în favoarea Brexit-ului, refuzând să-l pună în aplicare.
Tatăl vitreg al Samanthei Cameron a evocat cinicul scenariu într-un articol apărut pe 7 iunie în revista The Spectator, intitulat „De ce votul pentru Ieșire nu va însemna ieșirea din UE”.
După o introducere, în care evocă greșelile Uniunii Europene, printre care la loc de frunte citează admiterea țărilor din Est, care nu s-au dovedit altceva decât consumatoare de fonduri, William Astor se grăbește să precizeze că Brexitul nu este reacția potrivită pe care Marea Britanie trebuie să o aibă la criza UE.
Parlamentul suveran
Tata-socru explică: „Poate lucrul cel mai important dintre toate, dacă Brexitul câștigă, este că aceasta nu înseamnă o ieșire din UE. Referendumul este doar o recomandare, nu are calitatea legală pentru a provoca ieșirea din UE. Parlamentul este suveran.”
Apoi socrul lui Cameron continuă cu dezvăluirea ultimei strategii de blocare a Brexitului: „Va fi necesară o Hotărâre a Parlamentului pentru a revoca Hotărârea Comunităților Europene din 1972, prin care Marea Britanie s-a alăturat Comunităților Economice Europene sau Piața Comună, sau poate va fi necesară o împuternicire dată guvernului pentru a începe negocierile de ieșire. Indiferent ce ar fi, un vot este necesar.”
Și lordul Astor merge mai departe pe firul stratagemei de a încălca voința populară: „Guvernul, fie că va fi condus în continuare de David Cameron sau nu, probabil că nu va obține votul Camerei Comunelor. Laburiștii ar putea invoca faptul că referendumul a avut un rezultat prea strâns și că nu s-a obținut majoritatea în Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord.”
Cum ultimele sondaje, deși arată o tendință ușor favorabilă ieșirii din UE, sunt foarte strânse, este probabil ca „Stratagema lui Tata-socru” să fie aplicată.