Marea Britanie: Hoţii români au furat metale în valoare de 800 de milioane de lire sterline

Bandele de români sunt responsabile pentru creşterea numărului furturilor de metal de la liniile de cale ferată, de la centralele electrice şi de la memorialele de război, susţine poliţia britanică, citată de "Daily Mail" în ediţia de duminică.

Bandele care se ocupă de traficul de copii şi cerşitul pe stradă sunt atrase de această afacere, datorită câştigurilor rapide şi riscului scăzut de a fi prinse, în contextul în care furtul de cupru, plumb şi bronz este estimat la un total de 770 de milioane de lire sterline pe an. Căile ferate britanice au raportat că cele 1.602 de furturi înregistrate între aprilie şi octombrie, în acest an, au dus la anularea a 1.969 de trenuri şi la pierderi de 8,5 milioane de lire sterline. Riscuri majore pentru siguranţă

Potrivit poliţiei, este doar o chestiune de timp înainte ca aceste furturi să se soldeze cu pierderi de vieţi omeneşti, în condiţiile în care hoţii de metale vizează infrastructura serviciilor de urgenţă. Deja au fost furate cabluri de la sistemul de control al traficului aerian de la aeroportul Stansted, de la sistemul de comunicaţii radio Airwave, folosit de poliţie, dar şi de la echipamentele unei echipe a pazei de coastă, care a pierdut capacitatea de a comunica timp 36 de ore.

Avertismentul formulat de poliţie vine în contextul în care un hoţ de metale, suspectat că ar fi de origine est-europeană, se zbate în prezent între viaţă şi moarte. Bărbatul de 21 de ani a suferit arsuri pe 60% din corp, în timp ce ar fi încercat să fure metal de la o staţie a unei centrale electrice din Oldbury, West Midlands,sâmbătă dimineaţa. Alte şase persoane au fost electrocutate încercând să fure metal de la căile ferate.

Potrivit sergentului Chris Hearn, şeful unităţii care se ocupă cu cazurile de furt de metale din cadrul Poliţiei Transporturi, infracţiunile ar fi comise bande de români care se află în Marea Britanie de mai mult timp. Sute de suspecţi

Poliţia a identificat mai multe sute de suspecţi aparţinând în principal unor bande româneşti şi au înaintat datele acestora către Serious Organised Crime Agency. Preţul metalelor este în creştere: spre exemplu, preţul la cupru s-a dublat, ajungând la peste 5.000 de lire pe tonă din 2009, ca urmare a creşterii cererii în China şi India. În consecinţă, un hoţ de fier poate încasa 100 de lire sau mai mult, dacă vinde doar cîţiva metri de cabluri de cupru. Potrivit "Daily Mail", Marea Britanie are o infrastructură de cupru de peste 25 de milioane de tone, majoritatea sub formă de fire şi cabluri. Se crede că unele bande au furat utilitare ale British Telecom, iar hoţii s-au dat drept angajaţi pentru a dezgropa cablurile.