Marea Britanie: Cum trebuie numărați corect morții de COVID

Marea Britanie: Cum trebuie numărați corect morții de COVID

Marea Britanie a schimbat miercuri, 12 august, metoda de a contabiliza decesele provocate de COVID, fapt care a redus la împuținarea victimelor cu victimelor cu 5300.

Metodologia de înregistrare a victimelor produse de pandemia COVID în regiunea Angliei „a făcut obiectul unei examinări de către cercetători independenți” și autoritățile sanitare engleze (PHE), a explicat Ministerul Sănătății într-un comunicat citat de AFP.

„Începând de astăzi”, PHE se va alinia serviciilor sanitare din celelalte trei provincii britanice și va publica zilnic numărul de persoane decedate de COVID-19 în „ultimele 28 de zile după ce au fost testate pozitiv în laborator”, a anunțat Ministerul Sănătății, precizând că 88% din decesele înregistrate de PHE au avut loc în cursul acestei perioade.

Până acum, bilanțul cotidian lua în considerare toate decesele persoanelor care fuseseră testate pozitiv cu noul coronavirus, fără limită de timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbarea de metodologie a survenit ca urmare a criticilor formulate de un studiu al Universității Oxford intitulat „De ce nimeni nu se vindecă de COVID-19 în Anglia – o anomalie statistică”.

„Un pacient care a fost testat pozitiv, dar a fost îngrijit cu succes, va fi înregistrat ca mort de COVID chiar dacă a avut un atac cardiac sau a fost călcat de autobuz trei luni mai târziu”, arăta studiul publicat la jumătatea lunii iulie.

Documentul cerea „repararea acestei erori statistice care conduce la o exagerare a deceselor asociate cu COVID”.

Odată cu adoptarea noii metode, Ministerul Sănătății afirmă că „numărul total al pacienților decedați de COVID-19 era miercuri de 41.329 pesoane”, față de 46.706 morți anunțate anterior.

„Modul în care număram decesele persoanelor afectate de COVID a fost ales inițial pentru a se evita subestimarea deceselor provocate de virus în primele faze ale epidemiei”, a explicat profesorul John Newton, de la PHE, argumentând că noua metodă va permite strângerea „informațiilor cruciale privind tendințele recente și mortalitatea globală”.

Chiar și cu această metodă statistică, Marea Britanie rămâne țara din Europa cu cei mai mulți morți în urma epidemiei, cu mult în fața Italiei și a celor 35.225 de decese ale sale.