Marea Britanie: Cum au ajuns românii să pună mâna pe joburile englezilor foarte săraci

Românii scandalizează din nou opinia publică din Marea Britanie. Mai multe publicații dezvăluie cum un job care până nu demult era rezervat britanicilor foarte săraci, acela al vânzării pe stradă a revistei ”Big Issue”, a fost acaparat de imigranții est-europeni, în special de români. O treime dintre cei care vând această revistă în mai multe orașe sunt români, deși mulți au case și nu au deloc probleme financiare.

Pentru britanici, de peste 20 de ani a devenit arhicunoscut faptul că atunci când cumpără, în stradă, publicația „Big Issue” îi ajută pe cei care le vând și care au o situație socială extrem de dificilă, majoritatea fiind oameni fără adăpost, scrie ”Daily Mail”. Pentru că această revistă a fost creată exact cu acest scop: de a asigura un venit persoanelor sărace.

În ultimii doi ani însă, s-a putut remarca o schimbare clară a celor care ies la colț de stradă pentru a vinde ”Big Issue”. Locul persoanelor fără adăpost din Marea Britanie a fost luat de oameni din cele mai sărace țări din Europa de Est, de femei care poartă deja cunoscutele fuste lungi și basmale.

O anchetă făcută de ziariștii de la ”Mail on Sunday” a plecat de la cazul Firuţei Vasile, care,  pe lângă venitul obţinut din vânzarea revistei, la Bristol, primeşte şi ajutoare sociale în valoare de peste 25.000 de lire sterline pe an. Tribunalul a decis că femeia, mamă a patru copii, poate fi încadrată la liber-profesionişti şi poate primi aceşti bani. Ministrul Muncii a declarat însă că nu este de acord cu decizia instanţei pentru că asta va însemna că și alte persoane, nu doar din România, ci și din state care nu sunt membre ale UE, vor putea beneficia de acești bani deși nu au dreptul.

Potrivit tabloidului britanic, în urma anchetei s-a constatat că dintre 2.250 de vânzători înregistraţi ai revistei „Big Issue”, în jur de 700 sunt români. Ziarul citează localnici care susţin chiar că vânzările de reviste sunt în unele cazuri preluate de bande de romi, care apar la punctele de distribuţie în maşini luxoase pentru a ridica revistele.