Analiștii economici au avertizat că Marea Britanie nu a reușit să investească suficient pentru a consolida securitatea energetică, în timp ce alte țări, cum ar fi SUA, pompează bani în tehnologia verde. Creșterea producției interne va ajuta la trecerea la zero net, deoarece petrolul și gazele vor asigura în continuare aproximativ un sfert din necesarul de energie al Marii Britanii atunci când această etapă va fi atinsă, a spus premierul britanic Sunak.
Marea Britanie a făcut o schimbare de politică majoră când premierul Rishi Sunak s-a angajat să emită sute de noi licențe pentru producția de petrol și gaze în Marea Nordului. Măsura pare să facă parte dintr-un efort de a spori independența energetică a Marii Britanii, încercând în același timp să creeze linii de divizare politică cu Partidul Laburist, lider în sondaje, scrie Irish Examiner.
Decizia este pentru "consolidarea securității noastre energetice", a spus Sunak. "Suntem încă puternic afectați de ceea ce se întâmplă atunci când aprovizionarea cu energie este transformată în armă de dictatori". Politicile energetice și climatice au urcat pe agenda politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a crizei costului vieții, care a alimentat îngrijorările că politicile ecologice pot afecta finanțele gospodăriilor. Dar Partidul Conservator al lui Sunak vede, de asemenea, energia și schimbările climatice ca domenii pentru a încerca să obțină puncte împotriva liderului laburist, Keir Starmer.
Conservatorii interpretează victoria lor la limită în alegerile speciale din nord-vestul Londrei din această lună – în mare parte din cauza opoziției locale față de noile taxe pentru vehiculele care scad sub standardele de emisii – ca un semn că scepticismul cu privire la politicile ecologice este un teren potențial fertil înainte de alegerile generale așteptate anul viitor.
Bătălia politică pe independența energetică a Marii Britanii
În același timp, Rishi Sunak se teme să nu meargă prea departe, riscând a-și înstrăina alegătorii mai moderați care acordă prioritate eforturilor de protejare a mediului și de combatere a schimbărilor climatice. Declarația a încercat să atingă acest echilibru – promisiunea mai multor licențe de petrol și gaze, împreună cu sprijinul pentru două noi proiecte de captare a carbonului în Scoția și nordul Angliei și o reafirmare a angajamentului guvernului de a atinge emisii nete de carbon zero până în 2050.
Creșterea producției interne va ajuta la trecerea la zero net, deoarece petrolul și gazele vor asigura în continuare aproximativ un sfert din necesarul de energie al Marii Britanii atunci când această etapă va fi atinsă, a spus Sunak. "Nu are sens să nu folosim resursele pe care le avem acasă", a spus el. "Nu are rost să importăm lucruri de la jumătatea lumii."
Într-o declarație, guvernul britanic a declarat că primele licențe noi vor fi emise în toamnă, cu peste 100 așteptate în total în runda actuală de licențiere. Acesta a sugerat un angajament pentru viitoarele runde de licențiere – deși acest lucru ar depinde probabil de menținerea la putere a partidului lui Sunak. Partidul Laburist a declarat că va respecta licențele deja acordate, dar nu va da altele noi. Având în vedere munca implicată, este probabil ca proiectele licențiate în runda actuală să ajungă online cu doar câțiva ani înainte de termenul limită net-zero din 2050. Producția de petrol și gaze din Marea Britanie a atins punctul culminant în urmă cu aproximativ 20 de ani și a fost în declin aproape constant de atunci.