Un oficial al MAE român discută cu ambasadorul britanic la Bucureşti despre introducerea controlului la graniţe

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a avertizat că Londra ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria, o propunere ce reprezintă o provocare directă pentru unul dintre principiile centrale ale UE.

UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe "a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie, referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014".

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, pentru a-i transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie in Regatul Unit.   MAE a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români. "Ne exprimăm speranţa că toate Statele Membre (SM) vor continua să respecte legislaţia comunitară, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, va veghea şi corecta orice abatere. MAE îşi reafirmă convingerea că principiul liberei circulaţii este unul esenţial pentru buna funcţionare a pieţei unice, consolidarea integrării europene şi relansarea economică a Uniunii. Totodată, MAE subliniază că principiile care stau la baza construcţiei europene nu trebuie subminate, iar coeziunea proiectului european şi solidaritatea între SM nu trebuie afectate, mai ales în contextul actual de criză care afectează toate Statele Membre. Ministrul britanic de Interne, îngrijorat

Potrivit mediafax.ro, Theresa May s-a arătat îngrijorată, astăzi, într-un interviu pentru The Sunday Times, de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi. Ea susţine că directiva UE privind libertatea de mişcare, ce garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Ministrul de Externe, William Hague, efectuează o revizuire strategică a relaţiei Marii Britanii cu UE, iar euroscepticii speră că aceasta va conduce la renegocierea şi recâştigarea unui număr considerabil de competenţe. May a dezvăluit că aceasta se va referi şi la controlul imigraţiei.

"Analizăm această întreagă arie de abuzuri în privinţa libertăţii de mişcare. Dar vom merge mai departe, iar problema libertăţii de mişcare va face parte din revizuiri", a declarat ea, fără a nominaliza ce ţări vor fi vizate.

Potrivit Sunday Mail, ar putea fi introduse vize pentru cetăţenii din unele ţări, în timp ce alţii ar putea merge în Marea Britanie liberi. În orice caz, aceasta va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a persoanelor, care este una dintre cele patru "libertăţi fundamentale" cuprinse în Tratatul fondator al UE din 1957.

May este îngrijorată că extinderea UE şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor economici. Ea nu a identificat ţările în privinţa cărora ar putea fi luate măsuri, dar The Sunday Times susţine că printre acestea s-ar număra România şi Bulgaria, care sunt vizate de restricţii temporare pe piaţa muncii,.

Publicaţia britanică aminteşte că restricţiile impuse pe piaţa muncii României şi Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, experţii prognozând un aflux de imigranţi veniţi în căutarea unui loc de muncă.