Premierul britanic Rishi Sunak a dat de înțeles că Marea Britanie ar putea ieși din Covenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Într-un interviu acrodat recent, liderul 10 Downing Street a preciztă că pentru guvernul britanic este mult mai importantă gestionarea imigrației ilegare decât „apartenența la o instanță străină”.
Rishi Sunak ar putea scoate Marea Britanie din CEDO
În interviul menționat, Rishi Sunak a indicat că ar fi dispus că scoată țara din Convenția Drepturilor Omului, în cazul în care CEDO îi va bloca planul de azil Rwanda.
„Cred că toate planurile sunt conforme cu toate obligaţiile noastre internaţionale, inclusiv CEDO, dar cred că securitatea frontierelor şi asigurarea faptului că putem controla migraţia ilegală sunt mai importante decât apartenenţa la o instanţă străină, deoarece ele sunt fundamentale pentru suveranitatea noastră ca ţară", a declarat prim-ministrul britanic.
Nu este pentru prima dată când se vehiculează în spațiul public un potențial exit din CEDO. Conservatorii din Parlamentul britanic, printre care și Suella Braverman, fost ministrul de interne, au presat guvernul de la Londra să părăsească CEDO, în condițiile în care reglementările instituției europene ar putea împiedica deportarea solicitanților de azil în Rwanda.
CEDO, un impediment pentru „Planul Rwanda”
Inițial, Rishi Sunak a respins apelul, dar a precizat că pentru a pune în aplicarea planul Rwanda ar fi dispus să încalce deciziile CEDO. Proiectul de lege intitulat „Siguranța Rwandei”, permite miniștrilor să sfideze decziile judecătorilor CEDO.
Pe de altă parte, grupul conservatorilor One Nation și alți parlamentari britanici au evidențiat aspectul negativ al ieșirii, în sensul că s-ar încălca Acordul din Vinerea Mare, care include printre altele o cerință de a tranpunce CEDO și în legislația nord-irlandeză.
„Rishi Sunak trebuie să creadă că suntem proşti dacă ne spune că planul său privind bărcile mici funcţionează, când tocmai am văzut traversări record ale Canalului Mânecii în weekendul de vacanţă pentru Paşte. Cazurile s-au înmulţit în acest an. Când îşi vor asuma responsabilitatea şi vor recunoaşte că eşuează la o scară uluitoare", a declarat ministrul laburist pentru imigraţie, Stephen Kinnock.
Rishi Sunak, dispus să încalce prevederile CEDO
Alistair Carmichael, membru al Partidului Liberal Democrat, a catalogat comentariile lui Rishi Sunak drept „"nimic mai mult decât o ameninţare goală pentru a încerca să-şi ţină deputaţii răzvrătiţi de partea sa. Nu contează de câte ori încearcă Rishi Sunak, schema Rwanda va rămâne o pierdere colosală de timp şi de bani ai contribuabililor", potrivit The Sun.
În interviul de miercuri Rishi Sunak a evidențiat că guvernul de la Londra are un plan eficient prin că să pună în aplicarea Poltica Rwanda, imdediat ce proiectul de lege va fi votat în Camera Lorzilor. Totodată, premierul britanic a infirmat zvonurile potrivit cărora nicio companie aeriană nu ar fi dispusă că transfere solicitanții de azil în țara de origine.
Rishi Sunak a mai transmis că este premierul care a luat cele mai multe măsuri din istorie împotriva fenomenului migraționist. Datele statistice indică o scădere a numărului de migranți pentru anul 2023, după care în primele trei luni din 2023, fenomenul a atins cote alarmante depășin recordul stabilit în 2022.