Guvernul de la Londra a dispus relocarea celei mai sofisticate nave de război a marinei militare britanice, HMS Dauntless, în Atlanticul de Sud, pe fondul tensiunilor dintre Marea Britanie şi Argentina privind suveranitatea asupra Insulelor Falklands, scrie Daily Telegraph.
"Nava este echipată cu rachete moderne şi poate doborî toate avioanele de vânătoare din America de Sud, nu mai vorbim de cele argentiniene", a declarat o sursă din marina militară britanică.
HMS Dauntless, un distrugător din clasa 45 evaluat la un miliarde de lire sterline, este echipat cu 48 de rachete Sea Viper şi cu un radar tip Sampson, mai sofisticat decât cel de pe aeroportul Heathrow. Nava, descrisă de presa britanică drept cea mai modernă navă de război din lume, urmează să plece spre Insulele Falklands în următoarele săptămâni.
"Poate doborî avioanele de vânătoare argentiniene imediat după ce decolează de la bază. Asta va fi un bun prilej pentru Buenos Aires să ia o pauză şi să se gândească mai bine", a declarat un ofiţer din marina militară britanică.
Ordinul de relocare a navei vine în contextul în care Argentina şi-a înăsprit retorica privind controlul arhipelagului din Atlanticul de Sud. Guvernul de la Buenos Aires a interzis recent accesul în porturile argentiniene navelor înregistrate în Insulele Falklands.
Premierul britanic David Cameron a avrrtizat însă Argentina că suveranitatea insulelor nu poate fi negociată sub nicio formă. Doar o misiune de rutină
Un purtător de cuvânt al marinei militare a minimalizat obiectivul misiunii HMS Dauntless. "Marina militară regală are o prezenţă continuă în Atlanticul de Sud de mai mulţi ani. Relocarea HMS Dauntless a fost planificată acum mult timp, este o misiune de rutină, înlocuind o altă navă de patrulare din zonă", a declarat acesta.
Preşedintele Argentinei, Cristina Kirschner, a cerut recent Naţiunilor Unite ca Insulele Malvine să fie decolonizate. "Comitetul pentru decolonizare al ONU are în curs de investigare 16 teritorii care sunt colonii, dintre care zece sunt ale Marii Britanii, iar unul dintre cele mai emblematice este cel al insulelor Malvine", a declarat Kirchner.
David Cameron a stârnit proteste săptămâna trecută, afirmând că atitudinea Argentinei în privinţa Malvinelor este similară "colonialismului".
Kirchner a anunţat, totodată, că va declasifica faimosul "Raport Rattenbach" din 1982 referitor la rolul armatei argentiniene în războiul Malvinelor, atât de critic încât a fost cenzurat, iar versiunea originală a rămas secretă.
Insulele Malvine sunt teritoriu britanic din 1833, o mie de soldaţi britanici fiind staţionaţi aici. <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/w41L19S6erk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>