Marea bătălie pentru București. Eroul care nu apare în manualele de istorie

Marea bătălie pentru București. Eroul care nu apare în manualele de istorieArmata germana in Bucuresti / sursa foto: wikipedia

Unul dintre eroii bătăliei pentru București, de la sfârșitul anului 1916, a fost Constantin Scărișoreanu, primul ofițer român avansat la gradul de general pe câmpul de luptă.

În anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, Armata României suferise o serie de înfrângeri în Oltenia și Muntenia. România era atacată din mai multe direcții de armatele germane, austro-ungare, bulgare și trupe otomane.

A provocat pierderi importante germanilor

În acest timp, populația și autoritățile se retrăgeau spre Moldova, fugind din calea invadatorilor. Pentru a le da un pic de răgaz, factorii de decizie politică au hotărât ca armata română să opună rezistență în București.

Una dintre cele mai înverșunate rezistențe a fost opusă de Divizia 9/19 Infanterie condusă de Constantin Scărișoreanu, conform Evenimentului Istoric.

În noaptea de 18/19 noiembrie (1/2 decembrie, stil nou), Divizia 9/19 Infanterie a pătruns în spatele Diviziei 217 Infanterie germană, principala forță de atac a Puterilor Centrale pe frontul dunăreano-carpatic, împiedicând-o să-și fortifice pozițiile.

Divizia 217 Infanterie germană a suferit pierderi semnificative. În timpul bătăliilor de la Iepurești și Stâlpu, 1300 de oameni au fost luați prizonieri, iar 17 mitraliere și 3 baterii de artilerie au fost capturate de trupele române.

Constantin Scărișoreanu

Constantin Scărișoreanu. Sursa foto: arhiva EVZ

A evitat încercuirea

În timp ce contraatacul Diviziei 9/19 Infanterie a avut succes în zona râului Neajlov, numeroase trupe inamice au fost observate venind dinspre nord și est.

Generalul Constantin Scărișoreanu a ordonat evacuarea trupelor sale peste râul Argeș, pentru a evita încercuirea și pentru a relua ofensiva la o dată ulterioară.

La 19 noiembrie (2 decembrie, stil nou), trupele comandate de generalul Scărișoreanu au traversat râul Argeș în două direcții, împingând înapoi Divizia 12 infanterie bulgară și rupând legătura dintre aceasta și Divizia 217 infanterie germană. Ca urmare, trupele germane au fost aproape complet încercuite.

Avansat la gradul de general de brigadă

Peste 2.500 de soldați au fost luați prizonieri de către români și au fost capturate 18 tunuri, dintre care 6 grele, și peste 20 de mitraliere.

Din păcate, armata română n-a reușit să reziste asaltului și a început retragerea spre est în seara zilei de 20 noiembrie (3 decembrie).

Pentru eroismul de care a dat dovadă în lupte, Constantin Scărișoreanu a fost avansat la gradul de general de brigadă pe câmpul de luptă, la 14 octombrie 1916.