Mare pictor, mare hoț! Vedeta implicată în furtul unui tablou celebru de la Luvru
- Florian Saiu
- 4 mai 2020, 17:24
Trei obiecte de artă ale celebrului muzeu din capitala Franței poartă explicații ciudate, care certifică faptul că ele au fost, la un moment dat, ilegal, în proprietatea celebrului pictor Pablo Picasso.
Cum se explică această bizară situație? A fost excentricul artist împlicat într-un furt de obiecte de artă? Răspunsul este afirmativ, iar povestea este pe cât de incitantă, pe atât de puțin cunoscută. Și asta în ciuda faptului că pictorul de origine spaniolă a fost reținut de poliție la acea vreme.
Oamenii pasionați de artă cunosc faptul că legendara pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, a fost furată pur și simplu din Muzeul Luvru în 1911. Deh, securitatea de atunci nu se compara cu cea din prezent. Dar câți iubitori ai picturii știu că Pablo Picasso a fost implicat în această fărădelege?
Cum s-a petrecut trăsnaia?
Totul a început cu câțiva ani înainte să fie subtilizată din Muzeul Luvru pânza care o reprezintă pe Mona Lisa, când bunul prieten al lui Picasso, poetul Guillaume Appolinaire, s-a încârdășit cu un belgian șmecher pe nume Géry Piéret și l-a angajat temporar ca secretar.
„În 1907 - notează biografa Elizabeth Lunday în volumul Viața secretă a marilor artiști (Editura ART, 2019) -, Piéret a vizitat Luvrul și a plecat de acolo cu două mici sculpturi iberice realizate în piatră, pe care le-a ascuns sub haină.
Mona Lisa și un hoț belgian
Hoțul i-a dat statuetele lui Apollinaire, care i le-a dus, la rândul lui, prietenului Picasso. În 1911, când Piéret a pierdut sume mari de bani la curse, Apollinaire l-a ajutat să-și plătească datoriile. În semn de recunoștință, Piéret a mai furat o statuetă din Luvru și i-a dăruit-o poetului.
„În scurt timp, vestea dispariției Mona Lisei a ajuns în presă. Hoțul belgian s-a gândit că putea face bani din această situație, așa că a dus cea mai recentă operă de artă furată în redacția unui ziar, spunând o poveste colorată despre cum a furat-o ca să demonstreze ineficiența sistemului de securitate al muzeului”, mai amintește biografa Elizabeth Lunday.
La zdup cu Picasso!
Ce s-a întâmplat în continuare?
Polițiștii care cercetau dispariția Mona Lisei și care l-au reținut ulterior (și) pe Piéret au scos rapid de la el întreaga poveste. Efectul? În câteva zile, Picasso și Apollinaire erau și ei la zdup!
Cei doi artiști au recunoscut imediat totul, iar polițiștii au realizat că ei n-aveau o legătură directă cu furtul Mona Lisei. Dar aveau, în schimb, una evidentă cu furtul statuetelor iberice. Chiar și așa, Picasso și Apollinaire au fost eliberați, cu condiția să returneze statuetele șterpelite de belgian din Muzeul Luvru.
Până în ziua de astăzi, descrierea oficială din catalog a statuetelor menționează că au fost „temporar în posesia lui Picasso”.