Mare atenție, șoferi! Legea o spune clar. Amenda va fi cea mai mică problemă a voastră

Mare atenție, șoferi! Legea o spune clar. Amenda va fi cea mai mică problemă a voastră Sursa foto: Arhiva EvZ

Proprietarii de autoturisme care sunt prinși că circulă fără să aibă încheiată o poliță de asigurare RCA valabilă pot rămâne fără talon și fără numere. Dacă nu rezolvă problema în 30 zile, mașina poate fi radiată.

Orice șofer care deține un autoturism înmatriculat în România este obligat să aibă încheiată o poliția de asigurare RCA, iar aceasta să fie valabilă dacă mașina circulă pe drumurile publice. Este o dispoziție obligatorie a Codul Rutier.

Cei care nu respectă această dispoziție sunt sancționați drastic de polițiști. Amenda este cea mai mică problemă. Dacă sunt prinși că circulă fără a avea asigurare RCA valabilă, șoferii pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Cuantumul este unul destul de mare, dar sancțiunile nu se opresc aici.

Puteți rămâne fără mașină

Potrivit Legii 132/2017,  oamenii legii pot reține, în timpul controlului, certificatul de înmatriculare al mașini, dar și plăcuțele nu numele de înamtriculare. Șoferii vor primi în schimb o dovadă care să înlocuiască documentele sau plăcuțele reținute, dar aceasta nu le dă dreptul să circule până când nu rezolvă problema.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeași lege mai prevede că, dacă în 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, proprietarul mașinii nu prezintă dovada că a plătit asigurarea, autoturismul poate fi efectiv radiat de către Poliția Rutieră.

Șoferii trebuie să să asigure că pot face dovada poliției de asigurare RCA în cazul unui control. O pot avea fectiv fizic în mașină sau o pot avea în format electronic pe telefon.

Prețuri plafonate pentru șase luni

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, luni, 21 februarie, tarifele de referință pentru asigurările RCA, proiect conturat după ce organizația COTAR a amenințat, la finele săptămânii trecute, cu proteste în toată țara, din cauza nemulțumirilor transportatorilor privind scumpirile polițelor. Acestea au fost plafonate pentru șase luni.

„Aşa cum am promis, soluţiile care protejează populaţia şi companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice şi juridice, din cauza creşterii foarte ridicate a preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.