Există o greşeală pe care o fac foarte mulţi români atunci când completează Declaraţia pe proprie răspundere şi care aduce amenzi foarte mari. Dar nu este chiar vina noastră, deoarece există contradicţii la nivelul oficialilor.
În acest context, este şi vina autorităţilor care se contrazic în declaraţii, iar documentele anunţate sunt pline de exprimări ambigue.
"Reglementarea legală, în momentul de față, solicită declarație pe propria răspundere atunci când faci activitate fizică individuală sau când te duci să-ți cumperi pâine de la magazinul de vizavi", arată în Starea de urgenţă.
Ministrul de Interne a declarat că nu este nevoie de declarație pe propria răspundere atunci când te deplasezi în apropierea locuinței sau atunci când îți plimbi animalul de companie.
Declaraţii în contradictoriu
Din păcate, nu s-a adaptat și legislația la declarația ministrului de Interne. Oamenii sunt confunzi și, din această cauză, greșesc și sunt sancționați. Eu nu cred că oamenii au de ce să fie sancționați ei ascultând și crezând ce le spune ministrul de Interne. Lucrurile acestea se pot corecta foarte ușor", a spus Prof. Dr. Alexandru Rafila.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a precizat că persoanele care ies în apropierea locuinţei pentru a-şi plimba animalele de companie sau pentru activităţi fizice nu trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere, deoarece autoritățile le pot verifica adresa din buletin.
Cu căţelul la plimbare fără Declaraţie?
„Cei care îşi scot căţelul la plimbare nu trebuie declaraţie, pentru că în momentul în care poliţistul îl verifică vede că pe buletin este adresa unde omul îşi plimbă căţelul sau face sport în jurul blocului”, a explicat Marcel Vela.
Şi atuncim după cine să se ghideze oamenii?
Potrivit lui Drăgan, poliţiştii nu au normă de amenzi, dar rolul lor în această perioadă este de a acţiona pentru a limita răspândirea noului coronavirus, dar sancţiunile curg pe capete.
”Pentru că astăzi în spaţiul public au apărut pe multe ştiri false, vreau să clarific câteva aspecte. În primul rând, poliţiştii nu au normă de amenzi. Permanent colegii mei sunt sfătuiţi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte şi să aplice măsurile legale doar atunci când situaţia o impune. Misiunea noastră este siguranţa cetăţeanului, iar prevenirea criminalităţii rămâne prima noastră opţiune. (...) Ştim că sancţiunile pot părea mari, însă vreau să fac o precizare, scopul poliţiştilor în aceste zile nu este - aşa cum am mai spus – acela de a sancţiona şi acela de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului coronavirus”, a declarat, vineri, seară, Georgian Drăgan, potrivit RTV.
Potrivit acestuia, măsurile generale de prevenire a răspândirii Covid-19 trebuie respectate de toată lumea.
”Din totalul de aproape 7.000 de sancţiuni contravenţionale aplicate în ultimele 24 de ore pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie prevăzute de ordonanţele militare doar aproximativ 50 de sancţiuni au fost aplicate persoanelor de peste 65 de ani. (...) Vă rugăm să staţi acasă, să respectaţi prevederile ordonanţelor militare şi să aveţi grijă de cei dragi”, a mai declarat Drăgan.