Mare atenție la tranzacțiile cu criptomonede. Nimeni nu garantează nimic, orice profit este impozitat, iar escroci sunt la tot pasul

Sursa: Pixabay

Criptomonedele sunt cea mai mare atracție a piețelor financiare în acest moment. Cei care vor să investească trebuie să știe că nu au nicio garanție și dacă fac profit vor plăti impozit. În plus, atenție mare escrocii care vă pot lăsa rapid fără bani.

Criptomonedele sunt cea mai mare atracție a piețelor financiare în acest moment. După luni de zile în care valoarea lor a scăzut, se observă din nou o creștere odată cu războiul din Ucraina. Poate și pentru că mulți oameni își scot banii din bănci și îi investesc în criptomonede așa cum făceau în trecut cu aurul.

Avocarul Adrian Cuculis vorbește și despre o coincidență interesantă. „ S-a întâmplat în Ucraina și inclusiv în Rusia cu foarte puțin timp înainte de război. Ambele țări au adoptat niște legi care să încurajeze moneda virtuală. Nu putem să-i mai spunem chiar virtuală, pentru în Rusia au făcut chiar o bancă pentru criptomonede“ a spus avocatul la podcastul EVZ-Capital.

Statul ne impozitează, nu ne apără

În România, din păcate, statul se gândește cum să ne impoziteze mai tare decât cum să ne protejeze. Cei care vor să investească în criptomonede trebuie să știe că dacă fac profit, vor plăti impozite.

„În România când ai făcut profit din criptomonede, trebuie să te înregistrezi ca și plătitor de impozite. Poți să depui declarație ca și persoană fizică. De exemplu, ai cumpărat criptomonede de 1000 de euro și le vinzi cu 2000 de euro. Ai făcut profit 1000 de euro, deci plătești 10% impozit adică 100 de euro. Când ești plătitor de TVA se schimbă lucrurile. Putem plăti cei 19% ca și persoană fizică care a vrut să facă speculă, că asta este de fapt. Ceaușescu pedepsea specula cu închisoarea. Când am intrat în capitalism legea s-a desființat“, a mai explicat Adrian Cuculis.

Dacă vrem să tranzacționăm criptomonede o altă variantă este o firmă.  „Am aflat că se poate face PFA, poți să fi trader autorizat. Pot să faci un curs. Nu știu cine le face să nu există o școală de criptomonedă. Cert este că dacă ai un certificat luat online care atestă că ai făcut un curs ești trader sutorizat. Dacă vrei să faci la scară mare deschizi un SRL. De exemplu aduni 500 de oameni, le investești banii și faci profit. Plătești impozite pe profitul tău și stai liniștit“, a mai spus avocatul.

Nimeni nu garantează nimic

O altă problemă este faptul că tranzacțiile cu criptomonede funcționează ca și bursa. Nimeni nu garatează nimic. „Dacă avem un contract în care scrie că avem câștig garantat, atunci este clar o țeapă. La piața asta a criptomonedei nu se garanteaz numic. Nu este plasament la bancă. Vrei ceva sigur atunci cumpără titluri de stat sau aur.

Au apărut infracțiuni pe criptomonedă. Un trader care se dădea specialist se folosea de telelefonul personal unde avea portofelul virtual clientul. Într-un moment de neatenție și-a transferat totul pe telefonul lui și a plecat Franța. O astfel de situație este complicată și tehnic și juridic. Este nevoie de percheziții informatice pentru a afla parola. Dacă o ștergi pierzi toți bani“, a mai explicat Adrian Cuculis.

Criptomonedele au devenit raiul evaziunii fiscale și al spălării de bani. „Au apărut firme de unde se pot cumpăra criptomonede. Am de exemplu o sumă de bani cash, merg și cumpăr. Nu plătesc impozit că nu o tranzacționez. Nu mă întreabă nimeni nimic. Nimeni nu verifică. Este o nouă metodă de spălare de bani, mai ales pentru cei cu afaceri ilegale“, a mai spus avocatul.